Младоженци си казаха "Да", докато изригващият вулкан във Филипините сипе пепел и кал върху тях

DenNews.bg
13.01.2020
размер на текста:

Докато във Филипините властите обявяваха голяма вулканична спешна ситуация, една двойка реши да не позволи това да възпрепятства сватбените й планове.

Чино Вафлор и Кат Баутиста Паломар резервирали за своя сватбен ден място, което се намирало на опасно разстояние до Таал, един от най-активните вулкани в страната.

Тъй като церемонията трябваше да започне, беше ясно, че Таал също оживява, изригвайки пара и пепел на километри във въздуха. Сватбеният фотограф Рандолф Еван разказва след това пред Би Би Си, че нищо не е  предвещавало,  подобно нещо е на път да се случи.

"Забелязахме, че бял дим излиза от Таал по време на подготовката около 14:00, а след тона разбрахме, че с вулкана вече се случва нещо необичайно", каза той. По-късно в неделя филипинските власти повишиха опасността до второто най-високо ниво, предупреждавайки че „експлозивно изригване“ може да се случи за „часове до дни“.

На хората в радиус от 14 км от вулкана беше казано да напуснат. Приблизително 450 000 живеят в тази зона.

Мястото за сватба беше само на около 10 км от вулкана, но фотографът обяснил, че всички се чувствали "определено в безопасност, тъй като мястото е на по-високо място, а не директно около околностите на вулкана".

Не само сватбата продължи, но и партито след бракосъчетанието. Гостите споделиха снимки в социалните медии на хора, небрежно застанали около празничните маси на фона с нарастващия облак пара от изригващия на заден план вулкан

Някои от техните видеоклипове показват пламъците от изригванията и огромния шум, който се извисява над мястото.

"Можехме да усетим, че пепелта вали по дрехите ни", продължава да обяснява фотографът. „Но това не беше тревожно, докато не дойде нощното време, когато стана малко по-тежко и върху нас започна да се сипе  кал.“

Въпреки това никой не е решил да прескочи празненствата и да се насочи към безопасна територия, каза той.

"Изненадващо всички бяха спокойни. Беше семпла сватба, така че гостите бяха предимно семейството на двойката и близките приятели и по този начин всъщност никой не си отиде."

В понеделник естеството на изригването се промени и стана още по-опасно, тъй като фонтаните от лава се виждаха изригващи от вулкана. Но вече всички сме на безопасно място извън периметъра, разказа още фотографът.

Той обясни, че е професионален сватбен фотограф от осем години и „този определено е история, който трябва да се разкаже“.

"Това е смесица от тръпка и опясно любопитство, което не държеше през зялото време. В крайна сметка съм просто благодарен, че преживях такъв уникален момент в кариерата си.", каза в заключение сватбения фотограф.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети