Дупница отбелязва днес 142 години от своето Освобождение от турско робство

DenNews.bg
12.01.2020
размер на текста:

 За трета поредна година с възстановка ще се отбележи Освобождението на Дупница от турско робство. Тази година на 14-и януари се навършват 142 години от историческото събитие, което ще бъде отбелязано днес
Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи точно в 11:00 часа. Тази инициатива бе решено да се превърне в традиционна - като се отбелязва само в неделните дни около датата 14 януари, за да не се създава нарушение на трафика в работните дни.
Тази година в ролята на майор Орлински ще влезе друг дупничанин, но кой е той - ще стане ясен на самото събитие. Целият му диалог с местните свещеници ще бъде пресъздаден по спомените на Никола Лазарков, който е описал в подробности този ден.
"Шествието на свободата", такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани по ул. "Орлинска", като ще спре на паметната плоча на майор Орлински и ще продължи по "Николаевска" до площадната част пред Дом на техниката, където ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на дупнишките опълченци, след което ще се продължи с народно веселие.
Във възстановката ще се включат фолклорни ансамбли и танцови формации от общината.
В неделния ден, за времето от 10: 45 часа до приключване на шествието, ще бъде затворено движението в участъка от Рибарника до Развесена върба.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети