Прокуратурата повдигна обвинение срещу Нено Димов за умишлена безстопанственост

DenNews.bg
10.01.2020
размер на текста:

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. "Установено е, че министърът на околната среда и водите в разрез със закона за водите и други подзаконови нормативни актове е разрешавал водоползване от язовир "Студена" за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил надлежно уведомяван писмено за това, че нивото на водата в язовира намалява и то значително през последните години", заяви Сийка Милева

От началото на 2018 г. нивото на водата в яз. „Студена“ непрекъснато е намалявало. Ръководството на дружеството е уведомявало ВиК Перник и министъра на околната среда и водите за ситуацията. Въпреки това министър Нено Димов е разрешавал на определени фирми да черпят вода за промишлени нужди.

От прокуратурата обясниха, че се проверяват всички факти. В качеството на обвиняем е привлечен като длъжностно лице за умишлена безстопанственост министъра на екологията Нено Димов. Законът предвижда от 2 до 8 години затвор за това престъпление.

Ако министърът на беше разрешил използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, в момента там щеше да има достатъчно количество вода, за да няма воден режим в Перник, категорични са съдебните власти.

Събраните по делото доказателства дават основания да се предположи, че той може да извърши още престъпления и да повлияе на съдебното производство. Издадена е заповед за задържане за 72 часа, уточниха от прокуратурата.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети