ВиК предаде на ДАНС и Икономическа полиция документи за водата на Дупница

DenNews.bg
10.01.2020
размер на текста:

Общинското дружество ВиК-Дупница предаде на ДАНС и Икономическа полиция към Главна дирекция на полицията документи, които са изискани по списък по време на две отделни проверки.
Дружеството първо е посетено от представители на Икономическа полиция, а вчера и от служители на ДАНС.
„Не става дума за нахлуване и обиски. Проверките преминаха спокойно, като ни бяха поискани документи по списък. Това са разрешителни за водоползване, договори с оператори, отчети, справки за водните резерви, водоизточниците, документи за ВиК-мрежата и други. Днес изпратихме и последните документи, които ни бяха поискани от ДАНС“, обясни за DenNews.bg управителят на ВиК инж. Илия Илиев.

МВР и ДАНС ще проверят всяко водно дружество в страната, като целта е да се види цялостната картина с водните запаси, да се установи справедливо ли се разпределя водата между промишлени и битови абонати и има ли нарушения на създадените графици за водоползване.

В момента няма опасност от въвеждане на воден режим в Дупница и общината, макар че видимо сме е период на засушаване.

Както е известно Дупница се захранва основно от водохващането на река Бистрица, при нужда от язовир Карагьол и язовир Дяково. Към Напоителни системи още през миналата година е изпратено писмо, с което са заявени нужните количества резерва за Дупница и към момента те са налични.
От Напоителни системи се спрели подаването на вода от яз. Дяково към промишлените абонати още преди повече от месец. Това се прави както с оглед на намалените обеми на язовира, така и с оглед на това, че почти няма валежи на дъжд и сняг.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети