Върховният съд на Индия разпореди правителството да се поправи със спирането на интернета в Кашмир

DenNews.bg
10.01.2020
размер на текста:

 Върховният съд на Индия даде на правителството седмица за преразглеждане на спирането на интернет услугите в администрирания от Индия щат Кашмир.

Регионът няма достъп до интернет повече от 150 дни, което е най-дългото изключване в Индия.

Правителството спря интернет, мобилни телефони и стационарни услуги в Кашмир, преди да го лиши от частична автономия на 5 август.

Съдът отговори на петиция с която се оспорват ограниченията.

"Пълното ограничаване на интернет трябва да се разглежда от държавата само като извънредна мярка", каза съдия Рамана, четейки решението днес, добавяйки, че достъпът до интернет е част от правото на свобода на словото и изразяване, гарантирано от конституция.

Тримата съдии също решиха, че неопределеното спиране на интернет услугите е "недопустимо" и такива ограничения могат да бъдат "само временни". Някои обаждания от мобилни телефони и стационарни услуги бяха възстановени през октомври, но безсрочното спиране на интернет осакатява ежедневието, медиите и бизнеса.

Второто най-дълго спиране на интернет в Индия също беше в Кашмир - той продължи от 8 юли до 19 ноември 2016 г. Но затъмняването този път - което също първоначално включваше телефонни услуги - нанесе сериозна вреда на икономиката на региона. Редица бизнеси - от ИТ услуги до търговия, се борят да работят.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети