„Бритиш еъруейз“ спира полетите за 48 часа, стачката ще засегне над 280 000 пътници

DenNews.bg
09.09.2019
размер на текста:

1500 полета на британския превозвач "Бритиш еъруейз" (British Airways) са отменени, след като пилотите на компанията започнаха в полунощ (местно време) 48-часова стачка с искания за увеличаване на възнагражденията и подобряване на условията на труд.
Стачката, която може да стане най-голямата в историята на компанията, ще засегне най-малко 280 хиляди пътници, съобщава в. "Дейли телеграф", цитиран от световните агенции.
В хода на досегашните преговори синдикатът на пилотите отхвърли предложението на авиокомпанията за вдигане на заплатите с 11,5 процента за три години. Синдикатът настоява, че това е недостатъчно, защото финансовите показатели на компанията сега й позволяват да направи на пилотите по-добро предложение. „Бритиш еъруейз“ от своя страна заяви, че стачните действия са неоправдани, защото предложението й за вдигане на заплатите е "достойно".
Хиляди пасажери бяха принудени да търсят алтернативни варианти на пътуванията си, а авиокомпанията беше подложена на критики за начина си за комуникация с пътниците преди стачката, отбелязва Ройтерс. "Тази стачка ще струва на компанията много повече, отколкото инвестициите, необходими за уреждане на този спор", заяви генералният секретар на синдиката Брайън Стрътън в навечерието на стачката. "Време е да се върнем на масата за преговорите и заедно да стигнем до сериозна оферта, която ще сложи край на този спор", добави той.
Говорител на британския премиер Борис Джонсън призова и двете страни да прекратят спора.
Командирите на полети на „Бритиш еъруейз“ сега получават средно 167 хиляди паунда (205 хиляди долара) годишно. Средната годишна заплата на вторите пилоти възлиза на 70 хиляди паунда (86 хиляди долара.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети