Не искаме горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“: Експерти от „Грийнпийс“ идват в Дупница и Големо село на срещи с граждани

DenNews.bg
05.09.2019
размер на текста:

Адвокати и експерти от екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“ идват на срещи с граждани в Дупница и Големо село, за да разяснят какви са последиците от горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и как гражданите могат да се включат в борбата срещу тази пагубна за човешкото здраве и околната среда практика.

Срещите са насрочени за:

 

11-и септември, сряда, от 18 часа пред кметството в Големо село,

 

12-и септември, четвъртък, от 18 часа в конферентната зала в хотел „Универсал“ в Дупница.

 


На срещата ще бъдат дадени подробности за съдебното дело, с което екологичните организации оспорват разрешителното за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Припомняме, че

 

ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА ИЗДАДЕ РАЗРЕШИТЕЛНО НА ТЕЦ „БОБОВ ДОЛ“ ЗА ГОРЕНЕ НА ОТПАДЪЦИ, КАТО В ДОКУМЕНТА НЕ СА ПОСОЧЕНИ ВИДОВЕТЕ ОТПАДЪЦИ, Т.Е. В ЦЕНТРАЛАТА МОЖЕ ДА СЕ ГОРИ ВСЯКАКЪВ ОТПАДЪК


Всеки гражданин на Дупница, Бобов дол и региона е добре дошъл на срещите, като важно е да се знае, че всеки може да се включат в съдебния процес като заинтересована страна.

За удобство на дупничани и граждани от региона, живеещи и работещи в София, припомняме, че среща с граждани ще се проведе и в офиса на „Грийнпийс“ и „За Земята“ в столицата. Тя е насрочена за 16 септември, понеделник, от 18 ч. Офисът се намира на ул. „Кръстьо Сарафов“ №24 в столицата.

Припомняме, че през април 2019 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) обяви, че позволява горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.
Отпадъците, които ще се изгарят, общо 35 000 тона годишно, са пластмаса, текстил, опаковки, дървесина и други.
Това решение бе взето въпреки стотиците писма, изпратени от граждани до директора на Изпълнителната агенция по околна среда Георги Балчев и министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Въпреки кратките крайни срокове за оспорване на решението, организациите „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ и двама граждани, които живеят в непосредствена близост до централата, успяха да изпратят жалби. Министърът на околната среда и водите обаче потвърди решението. Затова сега достигнахме до фазата на обжалване пред съд“, казват от сдружението.

Както писахме, първото заседание по делото в Кюстендилския административен съд ще се проведе на 24 септември.

Жалбата пред съда, с която се иска отмяна на разрешителното за горене на отпадъци в теца, е подадена от Сдружение „За Земята-достъп до правосъдие“ (организацията обединява усилията на неправителствените организации CEE Bankwatch, „Грийнпийс“ — България и Екологично сдружение „За Земята“, които работят за опазване на околната среда в България).

Десетки граждани вече са писали до Грийнпийс, за да се включат като заинтересовани страни в процеса против разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци и така да замърсява въздуха, почвата и водите.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети