Дете почина в болницата в Търговище, съмненията са за менингит

DenNews.bg
05.09.2019
размер на текста:

Момченце на 6 години е починало в търговищката болница, въпреки започналото лечение. Това потвърди директорът на лечебното заведение д-р Иван Светулков, цитиран от „24 часа”. Съмненията са за менингоенцефалит, но до момента не са пристигнали резултатите от пробите, изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория, казаха още от болницата. Детето е от Омуртаг и е прието за лечение на 22 август по спешност с висока температура и зачервено гърло, последвани от припадък и гърч. Изпаднало в безсъзнание. Тъкмо тази клинична картина насочила медиците към тежката диагноза. Малкият пациент живеел със семейството си в Белгия, в България си дошъл за лятото, за да се види с баба и дядо. При приемането му в болницата станало ясно, че детето не е ухапано от кърлеж или друго насекомо, за да има висока температура, нито пък било получило някаква травма по тялото. Имало и всички задължителни имунизации. Ако диагнозата менингоенцефалит бъде потвърдена официално, това ще бъде първият случай за годината в област Търговище.

През юни лекари предупредиха, че има висока опасност от вирусен менингит
Менингитите са различни, като някои от заболяванията са причинени от стрептококи, други от стафилокок или менингокок. Симптомите на опасното заболяване са температура, главоболие и повръщане.

Родителите на по-малки деца (особено тези, които не могат да се обяснят състоянието си) трябва да наблюдават дали децата се държат за главата, дразни ли ги шумът, молят ли да се изключи телевизора, крият ли се под възглавницата. Друг много характерен симптом е ако се страхуват от слънцето и светлината, които ги дразнят.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети