Борис Джонсън с две поражения за часове: Няма да има Брекзит без сделка и предсрочни избори

DenNews.bg
05.09.2019
размер на текста:

Британският премиер Борис Джонсън, който бе готов да извади Великобритания от ЕС с цената на всичко, претърпя две поражения в рамките на часове. Първо парламентът прие закон, който забранява напускането на съюза да стане без сделка, а след това депутатите отхвърлиха искането на Джонсън за предсрочни избори. Това негово предложение дойде като опит да постигне твърдото си решение-Брекзит без сделка на 31 октомври.

Предложението за предсрочни избори отхвърлено от Камарата на общините с 298 гласа "за" и 56 "против". Депутатите от основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, се въздържаха при гласуването.
За да бъде прието предложението, бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, т. е. от поне 434 депутати, отбелязва Ройтерс.
Изходът от гласуването е очакван, тъй като опозицията вече се обяви против предложението на премиера.
Решението на парламента бе трети унищожителен удар за Джонсън, отбелязва Франс прес.

След отхвърлянето на предложението за предсрочни избори Джонсън се присмя на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, предаде Ройтерс.
"За първи път в историята опозицията гласува, за да покаже доверие в правителството на Нейно Величество", каза Джонсън в кратко изявление. "Мога само да размишлявам какви са причините, които стоят зад колебанието (на Корбин), но очевидният извод е, че той не мисли, че ще спечели", допълни той.

Лейбъристкият лидер заяви, че искането на премиера съдържа "отровата на (Брекзит) без сделка". "Нека законът (за отлагане на Брекзит до края на януари) бъде приет и получи одобрението на кралицата, и тогава ще подкрепим (произвеждането на) избори", допълни Корбин.

По-рано вчера Камарата на общините одобри окончателно законопроект за отлагане на Брекзит с три месеца до 31 януари догодина. Веднага след това министър-председателят поиска предсрочни избори на 15 октомври.
За да влезе законът в сила, той трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете - нещо, което може да стане в понеделник, отбелязва Ройтерс.
Според високопоставен депутат лейбърист, цитиран от Би Би Си, Корбин е казал, че няма да позволи предсрочни избори преди 31 октомври - датата, на която Джонсън иска Великобритания да излезе от Европейския съюз, със или без сделка.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети