ТЕЦ "Бобов дол" е горял отпадъци, за които няма разрешение

DenNews.bg
04.09.2019
размер на текста:

 Информацията, с която разполага прокуратурата е, че е горена биомаса и RDF отпадъци в Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ - "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация-Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, което като самостоятелно горене не представлява проблем.

Налице обаче е несъответствие между разрешеното и използваното в процеса на горене, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг пред журналисти. Информация в справката на ДАНС показва, че има внесени материали от чужбина. Откъде точно обаче не стана ясно.

Припомняме, че тази сутрин главният прокурор разпореди проверката на полиция и жандармерия в четирите ТЕЦ-а: "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

Арнаудова не каза какво наказание може да бъде наложено, тъй като все още се извършва проверка. Контролният орган, на който е възложена проверката - МОСВ, е задължено да уведоми главния прокурор, за да бъде предприето наказателно преследване при условие на установено извършено престъпление, обясни Арнаудова. Тя посочи и че проверка се извършва в тези обекти, тъй като за тях има сигнали. Прокуратурата не разполага със сигнали за работата на други ТЕЦ-ове.

По Закона за съдебната власт проверката може да продължи 2 месеца, но главният прокурор е определил проверката да бъде до 1 месец. Самата Арнаудова очаква проверката да приключи много по-бързо.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети