Дупница и Бобов дол, време е за гражданска позиция срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ Бобов дол!

DenNews.bg
04.09.2019
размер на текста:

Дупница, Бобов дол, Бобошево, Сапарева баня, Рила и Кочериново, време е за гражданска позиция!

Екологичните сдружения „Грийнпийс“-България и „За Земята“ канят на среща всички заинтересовани граждани, които искат да се включат в битката срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ Бобов дол.
На срещата ще бъдат дадени подробности за съдебното дело, с което екологичните организации оспорват разрешителното за горене на отпадъци в теца. Гражданите ще получат информация как да се включат в процеса като заинтересована страна.
Срещата ще се проведе на 16 септември, понеделник, в офиса на „Грийнпийс“ и „За Земята“ от 18 ч. Офисът се намира на ул. „Кръстьо Сарафов“ №24 в София.

„Ще се радваме да се срещнем с всеки, който би искал да се запознае с темата и какви са стъпките за присъединяване към делото“, казват от „Грийнпийс“.

Припомняме, че през април 2019 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) обяви, че позволява горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.
Отпадъците, които ще се изгарят, общо 35 000 тона годишно, са пластмаса, текстил, опаковки, дървесина и други.
Това решение бе взето въпреки стотиците писма, изпратени от граждани до директора на Изпълнителната агенция по околна среда Георги Балчев и министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Въпреки кратките крайни срокове за оспорване на решението, организациите „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ и двама граждани, които живеят в непосредствена близост до централата, успяха да изпратят жалби. Министърът на околната среда и водите обаче потвърди решението.
Затова сега достигнахме до фазата на обжалване пред съд“, казват от сдружението.
Както писахме, първото заседание по делото в Кюстендилския административен съд ще се проведе на 24 септември.
Десетки граждани вече са писали до Грийнпийс, за да се включат като заинтересовани страни в процеса против разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци и така да замърсява въздуха, почвата и водите.

ПРИПОМНЕТЕ СИ ПОВЕЧЕ ТУК

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети