Курц е големият победител на предсрочните избори в Австрия

DenNews.bg
30.09.2019
размер на текста:

Консервативната Австрийска народна партия начело с нейния председател и бивш канцлер Себастиан Курц печели 38,4 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори в Австрия и ще получи 73 депутатски мандата. Това показват окончателни резултати след преброяване на всички гласове.
Въпреки това партията няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да търси коалиционен партньор.
Австрийската социалдемократическа партия се нарежда на второ място с 21,5 процента от гласовете и 41 депутатски мандата. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата със 17,3 процента и 32 мандата. "Зелените" са на четвърто място с 12,4 процента и ще получат 23 мандата, а на пето място е либералната партия "Нова Австрия" със 7,4 на сто и 14 депутатски мандата.
Окончателните резултати с отчитане на гласовете на австрийците, подадени по пощата, ще бъдат съобщени от министерството на вътрешните работи през следващите дни.
Най-вероятна е коалицията на АНП със Зелените. Възможна е и традиционната коалиция със социалдемократите, но тя бе отхвърлена от избирателите на предните избори. Най-малко вероятно е съюз на Курц с крайно десните.
Австрийските Зелени, които постигнаха силен резултат на предсрочните парламентарни избори, поискаха от бившия канцлер "радикална промяна", за да се коалират с неговите консерватори, предаде Франс прес.
"Необходима е радикална промяна от политиката, водена от управлявалата до май коалиция между Австрийската народна партия (АНП) на Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС)", заяви лидерът на екологичната формация Вернер Коглер пред обществената телевизия. Той добави, че "имаме нужда от знак за прелом".


"Изключително сме благодарни. Това е невероятен резултат. Ние сме прекалено щастливи и ще направим всичко, за да уважаваме доверието на избирателите. Ще направим това, което обещахме: ще преговаряме с всички партии, които са представени в парламента. Ще се опитаме да постигнем взаимно уважително сътрудничество с всички партии, за да работим за доброто на Австрия“, заяви Курц.
Според него е необходимо да се работи не в интерес на партиите, а в интерес на Австрия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети