Област Кюстендил още удържа на чумата, изплащането на еднократните помощи ще приключи до края на седмицата

DenNews.bg
03.09.2019
размер на текста:

Пробата за заболяването африканска чума, която е взета от останките от диво прасе, намерени миналата седмица на територията на област Кюстендил е отрицателна. Няма констатирани случая на заболяването на територията на областта, което означава, че Кюстендил е една от двете области в страната, които не са засегнати от заболяването. Другата област е Кърджали. Мерките против разпространението на АЧС продължават да са в сила на територията на област Кюстендил, както и в цялата страна.
На днешното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от зам.-областния управител Райчо Цветин, бе обявено, че вече втори ден се изплаща сумата от 300 лв. на всеки собственик, доброволно заклал прасето си и дезинфекцирал помещението, в което е отглеждано животното.
От Областната дирекция по безопасност на храните уточниха, че са изплатени средства на тези лица, които не са посочили банкови сметки.
Екипи на ОДБХ – Кюстендил посещават съответните населени места и в присъствието на кмета, по предварително изготвени график и списък, се разплащат сумите на собствениците, приложили доброволната мярка. Днес се приключва разплащането на средства в общините Кюстендил, Невестино, Трекляно и Сапарева баня, а до края на тази седмица се очаква да бъдат изплатени на всички стопани в областта, които нямат банкови сметки.
От ОДБХ поясниха, че на 434 стопани са изплатени компенсации към момента, а броят на закланите свине на територията на Кюстендилска област е 1242. Предстои да бъдат изплатени средства в размер на 128 700 лв. на тези стопани, които са заклали доброволни свинете си и са в изготвените списъци.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети