Млад лекар спаси шестима души с инфаркт за ден

DenNews.bg
25.09.2019
размер на текста:

Млад лекар спаси шестима души с инфаркт за ден в Монтана, съобщиха от Многопрофилната болница в града, където работи 33-годишният д-р Любомир Досев.
Най-младият от пациентите е на 34 години, а най-възрастният - на 88. С иновативен инвазивен метод младият лекар и екипът му са спасили общо 14 души от Монтана с инфаркт за последните три дни.
Случаите на инфаркт при все по-млади хора се дължат на липсата на първична профилактика, наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене и тютюнопушене, обяви д-р Досев.
Статистиката сочи, че над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Според кардиолозите, възрастовата граница на хората, които получават инфаркт, се снижава с всяка изминала година.
Основните причини са стресът и неправилният начин на живот. При образуването на тромб се стига до остро запушване на сърдечните съдове. Голяма част от сърдечно-съдовите заболявания обаче са без симптоми, нямат външна изява и по статистика се оказва, че около 30% от инфарктите, които лекарите диагностицират са преживени без всякаква болка.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети