Върховният съд отхвърли спирането на работата на британския парламент

DenNews.bg
24.09.2019
размер на текста:

Решението на британското правителството да спре работата на парламента за 5 седмици е незаконно, постанови Върховният съд на Обединеното кралство. "Решението да се посъветва Нейно величество да пророгира Парламента е незаконно, тъй като то доведе до осуетяване или възпрепятстване възможността на Парламента да изпълнява конституционните си функции без разумна обосновка", обяви председателят на Върховния съд лейди Хейл. 11-те висши съдии единодушно обявиха пророгацията за нищожна и няма никакъв ефект. Сега на хода са председателите на двете камари на парламента (на лордовете и на общините), които трябва да решат как да действат.
Председателят на Камарата на общините приветства решението и заяви, че Парламентът "трябва да бъде свикан незабавно", като добави, че сега ще се консултира с партийните лидери "по спешност", предаде BBC.
Върховните съдии трябваше да решат дали правителството на Борис Джонсън е действало според закона, прилагайки т.нар. "пророгация", след като тя бе обжалвана от опозиционните депутати. Според тях целта на управляващите е да осуетят парламентарния дебат за Брекзит и да попречат на британските депутати да се противопоставят на плановете на премиера Борис Джонсън преди на 31 октомври, за когато той е насрочил напускането на ЕС.
Опозицията обвини премиера, че умишлено е подвел кралицата, за да спре парламента. Джонсън категорично отрече, но даде да се разбере, че в никакъв случай не е склонен да отлага дататa за Брекзит.
Правителството обяви, че спирането е нормална процедура и че ще му позволи да се върне през октомври и да представи новите си планове за предстоящата парламентарна година. Пророгацията обикновено маркира края на една парламентарна сесия преди началото на следващата и се приема за нормално да се случва веднъж годишно. Но избраният момент този път е силно противоречив. Парламентът бе спрян след 10 септември и трябваше да възобнови работа на 14 октомври. Брекзит трябва да се състои на 31 октомври, като страната е дълбоко разделена по отношение на напускането и несигурна как ще изглеждат бъдещите отношения с ЕС. Спирането на парламента започна около 7 седмици преди крайния срок, а Великобритания все още няма сделка с ЕС, одобрена от депутатите ѝ.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети