Албания даде присъда на бивш министър за злоупотреба с власт

DenNews.bg
20.09.2019
размер на текста:

Албански съд призна за виновен бившия вътрешен министър Саимир Тахири по обвинения в злоупотреба със служебно положение, но го оправда по обвинение в наркотрафик. Тахири получи три години пробация, информира "Ройтерс".
Прокуратурата поиска Тахири, един от най-близките съюзници на премиера Еди Рама, да бъде осъден на 12 г. затвор по обвинения в корупция, наркотрафик и участие в престъпна организация. Случаят разтърси правителството на Албания.
Присъдата е произнесена месец преди страните членки да решат дали ЕС да започне преговори за присъединяване с Албания.
"Съдът реши, че аз не съм престъпник или наркотрафикант, не съм част от престъпна група, но ме осъди за злоупотреба със служебно положение, защото използвах една и съща кола с мои братовчеди", коментира Тахири решението на съда, което беше обявено шест часа по-късно от предвиденото.
Прокуратурата започна разследване срещу бившия силов министър след телефонен разговор с наркотрафиканти, арестувани в Италия. Смяташе се, че Тахири е бил далечен братовчед на някои от тях и е участвал в наркотрафик.
Управляващите социалисти отхвърлиха искането да се отнеме имунитетът на Тахири през миналата година, но той се отказа сам през май, след като ЕС поиска от Тирана сериозно да се заеме с борбата срещу корупцията, ако иска да се присъедини.
Тахири пое вътрешното министерство на 34-годишна възраст през 2013 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети