Започна ударно запръстяване на горящото сметище на Дупница

DenNews.bg
19.09.2019
размер на текста:

Започна ударно запръстяване на горящото сметище на Дупница, което бе обещано вчера от кметския екип. Към наличната техника на Общината от сутринта са се присъединили един багер и един камион на фирма „Меридиан“.
Взето е решение багерът да загребва земя от разположен в близост общински имот, след което масите се товарят на камиона и се изсипват по ръба на дерето, след което се избутват с булдозер върху трупаните от 60 г. отпадъци. Работата ще продължи по този график и в следващите дни. 
Задимяването от основното "тяло" на сметището и днес продължава, като за щастие вятърът е благосклонен и не сваля дима над града.

Вижда се, че процесите на горене се развиват в средата на ската от боклук. 

Лошата новина е, че дори запръстяването трудно ще помогне за овладяване на процесите на горене, които се развиват на дълбочина в масите отпадък и се намират към центъра на ската на закритото депо, т.е. достигането на земните маси до мястото на горенето ще стане много трудно.
Друг проблем е, че изсипването на земни маси може да доведе до нестабилност на сметището, което и без това се свлича бавно, заради огромния наклон на дерето.

Въпреки различните предложения, давани на Общината, за начини на гасене, някои направо налудничави-като това по ската да бъдат спуснати хора с въжета, които да гасят с пожарогасители, до изключително скъпия, а и несигурен като резултат вариант да бъде поискан хеликоптер, който да облива сметището,

реално в момента няма друг вариант за овладяване на проблема, освен опитите земните маси да достигнат до точката на горене.

Както писахме, край на мъките със сметището може да сложи единствено рекултивацията му.
Идейният проект ще бъде представен идната седмица, когато в Дупница идва комисия, която да одобри границите на рекултивация.

А тя ще бъде в огромни мащаби заради спецификата на терена и дългогодишната експлоатация на сметището. Предвижда се сметището, което сега в горната си част е почти отвесно, да бъде „разлято“ в долната част, да бъде терасирано и едва след това да започне изграждане на тръбна система за улавяне на метана и затрупването на отпадъците.
Изключително важно е да бъде гарантирано улавянето и съответно изваждането на метана преди покриването на сметището, защото иначе то би се превърнало в бомба със закъснител.

Метанът е леснозапалим газ, който се отделя при разлагането на биологичните отпадъци. Именно той е виновникът за самозапалванията, които пък стават трудни за гасене, заради факта, че отпадъците на сметището са смесени-биологичните отпадъци водят до самозапалванията, а наличието на хартия и пластмаса правят горенето силно и трудно за овладяване.

Всичко това не означава, че не трябва да реагирате, когато забележите или усетите задимяване.
Ако усетите неприятен мирис, независимо дали от сметището или от горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол". може да се обадите в Община Дупница и РИОСВ-Перник. Трябва да затворите вратите и прозорците и да избягвате излизане навън. Не спортувайте на открито в часовете и дните на задимяване. Излизайте извън града и най-вече сред природа при всяка възможност.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети