Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

DenNews.bg
19.09.2019
размер на текста:

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на Европейския съюз от посланиците на страните от ЕС. Тя остана единствен кандидат за поста, след като Франция оттегли подкрепата за своя кандидат и подкрепи румънката. Припомняме, че Кьовеши ръководеше антикорупционната прокуратурата на Румъния, а името и е синоним на успешна борба с корупцията, включително на високите етажи.
“Това е ясен знак за борбата срещу корупцията в Европа. Поздравления!”, написа лидерът на европейските “зелени” Ска Келер в профила си в Туитър. Тя нарече новината „фантастична“/БГНЕССъветът на ЕС подкрепи кандидатурата на Лаура Кьовеши за първи прокурор на Общността.
Решението беше взето от Комитета на постоянните представители на държавите членки на ЕС на ниво посланици. Органът е помощен комитет към Съвета на ЕС.
17 от 23 гласа отидоха в подкрепа на бившия шеф на румънската антикорупционна прокуратура (DNA).
Радио "Свободна Европа" уточнява, че европейските посланици гласуваха днес в Брюксел, след като във вторник бяха подновени преговорите с Европейския парламент за избора на главен прокурор. Така те успяха да съберат нужното мнозинство за промяна на позицията на Съвета, който досега подкрепяше другия кандидат за поста французина Жан-Франсоа Бонер.
Новото гласуване се наложи, след като Париж даде сигнал, че може да подкрепи Кьовеши и трябваше да се провери дали има промяна в позицията на Съвета.
Посланикът на Румъния в ЕС Луминита Одобеску гласува против Кьовеши, което е в съответствие с инструкциите на премиера на балканската страна Виорика Дънчила.
Съгласно Регламента за създаване на Европейската прокуратура Европейският парламент и Съветът избират с общо съгласие главния европейски прокурор за седемгодишен срок, който не може да бъде подновен. Съветът взема решение с обикновено мнозинство.
Новата позиция на Съвета ще позволи преговорите да бъдат подновени, като още на следващия им кръг, насрочен за 24 септември, те могат да приключат, тъй като Европейският парламент също стои зад кандидатурата на Лаура Кьовеши.
Европейският парламент на няколко пъти подкрепи Кьовеши. Последно на 18 юли председателят на европарламента Давид Сасоли изпрати писмо до Съвета на ЕС.
Преговорите за директор на Службата на европейски главен прокурор започнаха през февруари, но заради липсата на напредък бяха прекратени преди европейските избори. Новият Европейски парламент потвърди подкрепата си за румънския кандидат.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети