Община Дупница включва допълнителна техника за запръстяване на горящото сметище

DenNews.bg
18.09.2019
размер на текста:

От утре в запръстяването на горящото сметище на Дупница ще бъде включена допълнителна техника. Това обясни екологът на Община Дупница Десислава Борисова. За това ще бъдат сключени договори с фирми, които в момента работят по различни проекти, като целта е да бъдат докарани допълнителни количества пръст и да бъдат осигурени още машини. В момента на място работи само един булдозер.

Днес екипът ни посети сметището, като и днес то продължава да гори, но посоката на вятъра отнася дима към планината, за разлика от вчера и днес сутринта, когато над града се стелеше дим и се усещаше неприятна миризма. Всички жители на града всъщност знаят, че тази година проблемът със самозапалването на сметището е най-тежък.

По обед проверка е извършена от РИОСВ-Перник, заради постъпили сигнали на зеления телефон на екоминистерството.
От РИОСВ са съставили предписание именно за това, че трябва да се увеличат усилията за запръстяване на боклука, трупан от 60 години в дере над най-големия жилищен квартал в Дупница, жк „Бистрица“.
Борисова обясни, че именно дългогодишната експлоатация на депото и това, че никога боклукът не е третиран по никакъв начин-нито е уплътняван, нито е сепариран, са в основата на постоянния проблем със самозапалването.

Припомняме, че от 1 януари 2018 г. сметището вече се води закрито и то се използва само за претоварна площадка.
Борисова обясни, че сметосъбиращите камиони изсипват отпадъците на широката площадка на сметището, след което те се товарят с булдозер на друг камион с две ремаркета и се транспортират до площадка за сепариране във „Филиповци“. След като там боклука се раздели, отпадък, който не може да бъде оползотворен, се транспортира до депото в Костинброд.
Екологът на Община Дупница обясни още, че обичайно камионът, т.нар. конзола, извършва два курса на ден и те са достатъчни за извозване на отпадъка, „произвеждан“ от жителите на общината, но има проблем с това, че сепариращата площадка почива в празничните дни.

Това е причината в момента на площадката за претоварване да има огромни камари от отпадъци, които са се запалили в почивните дни през април и оттогава не може да бъдат угасени напълно, за да бъдат транспортирани.
Според Борисова самозапалването може да стане до 3-4 дни, както се случило през април. Тези купчини са обливани с вода от пожарната, но продължават да димят.

Основното горене е някъде в хилядите тонове отпадъци в дерето и всъщност никой не къде точно, тъй като в повечето случаи видим е само димът. Въпреки че днес пушекът се носи към планината миризмата на изгоряло се усеща далеч преди сметището.


Докога ще е така? Най-рано до края на 2020 г., когато се предвижда сметището да бъде рекултивирано.


Всъщност това е единствената мярка, която може да сложи край на обгазяването на Дупница и съседните села.
Борисова обясни, че са подготвени абсолютно всички документи, готов е и идейният проект. Очаква се на 25 октомври да дойде специализираната комисия, която да утвърди границите на рекултивацията, след което ще се започне работният проект и самата техническа част.
Крайните срокове рекултивацията да бъде завършена е краят на 2020 г., ако не бъде завършена дотогава, Общината ще търпи огромни санкции.

Борисова отхвърли категорично съмненията, циркулиращи в Джерман и Дупница, че изпускането на ситуацията от контрол е опит за въздействие върху противниците на изграждане на регионално депо в Джерман.


Тя посочи още, че за самозапалването помага и фактът, че има свличания от горната част на сметището към долната част на дерето, тъй като едно, че боклукът просто е изсипван и има кухини в масите отпадък, второ, че в последните години в дерето са изтласкани огромни количества земя, именно в опит за спиране на горенето.

Т.е. без никой да пипа сметището от две години (което логично води, че не трябва да има запалвания), "пипане" има, тъй като има срутвания, които водят до разместване на пластовете и съответно изпускането на метан и навлизането на кислород.

 

Ето какво още каза Десислава Борисова: 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети