Близки на жертви на престъпления протестират срещу по-леки наказания за извършителите

DenNews.bg
18.09.2019
размер на текста:

Близки на жертви на криминални престъпления се събраха пред Народното събрание часове преди парламентарната правна комисия да разгледа промените в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие.
Хората не желаят виновните за смъртта на техните близки да могат да се измъкнат с по-леки присъди и поставиха 11 искания, предаде БНТ.
Към момента има възможност за 1/3 по-леко наказание, ако обвиняемият признае вината си. Тези възможности се прилагат и за извършителите на тежки престъпления като убийство или изнасилване. Искането за отмяна на по-леките наказания са внесли от БСП и ВМРО.
Припомняме, преди 2009 г. имаше ограничения за прилагане на съкратеното следствие. През октомври 2018 г., след убийството на журналистката Виктория Маринова патриотите поискаха да отпадне съкратеното производство за убийците.
От ГЕРБ предлагат съдът да има право на преценка дали да редуцира наказанието, дори и когато подсъдимият е направил пълни самопризнания.
До внасяне на законодателните промени сега се стигна след убийството на седемгодишната Криси от сливенското село Сотиря. Нейната баба ще внесе 15 000 подписа в парламента с искане за промяна в НК.
Председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова от ГЕРБ заяви пред БНР, че, с оглед бързината на съдебния процес, е необходимо да остане възможността за редукция на наказанията при тежки престъпления, когато извършителят направи самопризнания.
От управляващата партия предлагат редукцията да не е еднa трета, както е сега, а една пета.
"Смятаме, че в наказателния процес в съдебна фаза съдът е този, който следва при всички събрани доказателства по време на процеса и становищата на прокуратурата, и свидетелите, и експертизите да има възможността да наложи максималното наказание, а ако той прецени да намали, естествено това подлежи на дебат - една пета, една осма, ако предложат колегите - една шеста, това е по-разумният вариант", каза Анна Александрова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети