150 души от Големо село срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, не се уплашиха от пратениците на централата

Кметът на Бобов дол Елза Величкова се присъединява към делото срещу комплексното разрешително, подготвя и включването на общината като заинтересована страна

DenNews.bg
17.09.2019
размер на текста:

Над 150 души се събраха на площада в Големо село, най-близко разположеното до ТЕЦ „Бобов дол“ населено място, за да се обявят категорично против горенето на отпадъци в централата.
Местните се включиха активно в срещата с експертите Меглена Антонова и Петко Цветков от „Грийнпийс“ и Евгения Ташева от „За Земята“.

Хората не показаха никакво притеснение от присъствието на представители на ТЕЦ „Бобов дол“, които стояха отстрани и наблюдаваха зорко срещата. Поканата, отправена от бившия общински съветник Стоичко Стоянов към един от директорите в централата, който бе на място, да обясни на хората какво и как се гори, остана без отговор. Вместо него на микрофона излезе началник смяна на котелно. На фона на единодушните изказвания против горенето на отпадъци заради риска за здравето на хората, природата, продукцията и селскостопанските животни, той опита да неглижира притесненията на хората и казаното от експертите, като ги обвини, че нямат „никаква компетенция“.


Разбира се, думите му бяха посрещнати със силни освирквания, подкани да се маха и викове „продажник“ и „слуга“.

Експертите от екологичните организации обясниха рисковете от горене на отпадъци и разясниха на хората как да се включат в делото, което започва на 24 септември в Административен съд-Кюстендил. Припомняме, че делото е по жалба на екологичните организации и се иска отмяна на комплексното разрешително, даващо право на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори до 96 тона отпадъци на ден.
„Ние не искаме централата да спре работа, а да бъде отменено горенето на отпадъци.

Боклукът не е гориво. Всички тези предмети, които ние изхвърляме, не са проектирани да бъдат използвани след това като гориво.

В тях има цялата Менделеева таблица и никакви процеси не могат да променят този факт. Освен най-страшните диоксини и фурани, които се отделят при горенето, се отделят още тежки метали, като живак, кадмий, олово, мед и др. Колкото и някои хора да се опитват да ни убедят, че изгарянето помага да се отървем от боклука, това въобще не е вярно. Те казват, че така няма да хвърляме боклука на сметище, но това не е така. Когато се изгарят отпадъци се замърсява въздухът, но и освен това остава едно сериозно количество пепел - някъде около 1/3 от обема отпадъци остава като пепел, която съдържа в себе си концентрирани всички токсини, които се намират в отпадъка. Т.е. изгарянето нищо не решава.

Отново остава отпадък за депониране и то токсична пепел, но имаме и едно сметище във въздуха, което да го дишаме.

Горенето не е никакво решение на въпроса с отпадъците. Това го казвам не само аз, това го казва целият Европейски съюз, защото вече имаме решения на всякакви нива. Не само на политическо ниво, не само имаме директиви, но и повече няма да се дават евросредства за съоръжения за изгаряне. Все повече се говори за кръгова икономика, рециклиране и по-малко образуване на отпадъци и определено изгарянето не помага да стигнем дотам“, обясни Евгения Дашева.
Експертите напомниха, основните проблеми, които бяха обсъдени миналата седмица и на среща с граждани на Дупница и за които вече писахме, а именно:
ТЕЦ „БОБОВ ДОЛ“ ГОРИ ОТПАДЪЦИ НАРЕД С ВЪГЛИЩА БЕЗ ДА СЕ ПРАВИ ПРОМЯНА НА ИНСТАЛАЦИИТЕ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ САМО ЗА ГОРЕНЕ НА ВЪГЛИЩА

БЕЗ ДА ИМАМЕ ЯСНА КАРТИНА НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА, ПРИЧИНЕНО ОТ ГОРЕНЕТО НА ОТПАДЪЦИ – СТАНЦИИТЕ НЕ СЛЕДЯТ НИВАТА НА ФУРИНИ И ДИОКСИНИ, КОИТО СЕ ОТДЕЛЯТ ПРИ ГОРЕНЕТО НА ОТПАДЪЦИ

БЕЗ ДА ИМА ОЦЕНКА ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА БЕЗ ДА ИМА ЗАМЕРВАНЕ НА УСТОЙЧИВИ ОРГАНИЧНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ

И посочиха още, че

МОЖЕМ ДА ПОДАВАМЕ СИГНАЛИ ДО ИНСТИТУЦИИТЕ

 

МОЖЕМ ДА СЛЕДИМ КАКЪВ ДИМ ИЗЛИЗА ОТ КОМИНИТЕ НА ТЕЦА


ТРЯБВА ДА СИГНАЛИЗИРАМЕ ПРИ ВСЕКИ СЛУЧЙ НА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА И СЪМНЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМ

 

След срещата голяма част от присъстващите пожелаха да се присъединят към делото за отмяна на комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“, но повечето не носеха личните си документи. 12 души попълниха декларации и пълномощни, за да се присъединят към процеса като заинтересовани страни, а останалите ще го направят в следващите дни.

Кметът на Големо село Васил Васев и градоначалникът на Бобов дол Елза Величкова също ще се включат в процеса като граждани, а Величкова ще подготви и включването на Община Бобов дол в делото.

„За мен най-важно е здравето и живота на жителите на община Бобов дол. Аз и юристите ми ще проверим закона за възможността община Бобов дол да се присъедини към делото като заинтересована страна и ако това е възможно, ще го направим. При мен има подписка от 150 души, има още една подписка. Хората просто искат да защитят здравето на децата си и собственото си здраве и аз съм на тяхна страна. От другата страна стоят икономически интереси“, каза Величкова и обясни, че в последната повече от година, откакто в теца се горят отпадъци, все повече зачестяват сигналите от граждани за задушлива миризма и силно запрашаване.

Това обясниха и местните. На срещата имаше жена, която обясни, че за последната година е изгубила над 90% от пчелните семейства, които семейството й отглежда в Големо село. Нейното обяснение е, че това е станало заради силното запрашаване.
Други жени обясниха, че отглеждат зеленчуците си под найлони, за да ги предпазят, но въпреки това често те са покрити с бяла прах.
Възрастна жена през сълзи обясни, че е напълно отчаяна, защото децата й са напуснали селото, след като те самите станали родители. „Не искат да гледат техните деца тук и сега почти не виждам внуците си. Не смеят да ми ги водят, не смеят да ядат от градината, защото ги е страх. Къщата ни е точно в устата на теца. Всяка сутрин започвам с бърсане и миене“, сподели тя.

Кметът Елза Величкова обясни още, че ще потърси вариант и за осигуряване на постоянен мониторинг на чистотата на въздуха, за което вече има официално искане от страна на граждани.

Вижте какво още каза тя във видеото:

Позиция изказа и Валери Радлев. Вижте неговото мнение и думите на началник смяната в котелното на централата, който разгневи присъстващите в следващото видео:

 

 

Още от срещата: 

 

 

 

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети