Два дни отне на пожарникари, горски и доброволци да надвият пожара над Рилския манастир

DenNews.bg
16.09.2019
размер на текста:

Началникът на пожарната в Рила Стефан Тахтаджийски ръководеше гасенето.

Тази сутрин е ликвидиран пожарът, който възникна сутринта на 14 септември в местността „Сухото езеро“ на територията на Природен парк „Рилски манастир“. Огънят е обхванал площ от около 10 дка. Горели са клек, бял бор и мура, пожарът бе гасен от пожарникари от Рила, Дупница и Кюстендил, горски от Югозападно държавно предприятие, служители на Рилски манастир, на Природен парк „Рилски манастир“ и Национален парк „Рила“, доброволци, както и хеликоптер от авиобаза „Крумово“. Огромна бе помощта на хеликоптера, тъй като групите на земя можеха да гасят само на ръка-с лопати и преносими пръскачки, като в района в момента няма достъпен източник на вода.
Припомняме, че пожарът бушува на надморска височина около 2000 метра, в труднодостъпна местност, което изискваше групите да вървят час и половина по стръмни пътеки над Кирилова поляна, където бе разположен щабът. Хеликоптерът бе включен в гасенето още в събота, но тогава се наложи да пълни вода от яз. "Дяково", тъй като изравнителят на ТЕЦ "Рила" беше празен. Веднага след получаване на сигнал за пожара започна пълненето на изравнителя и вчера хеликоптерът зареждаше вода от рилската централа, което улесни курсовете.
Както вече писахме, пожарът се разви в местност, която е дом на защитената дива коза, няколко вида редки влечуги и няколко вида ендемични защитени растения. Щетите за уникалната природа на Природен парк „Рилски манастир“ са огромни.


В момента на място са около 45 души пожарникари, горски служители, служители на природния парк.
Причините за възникването на пожара са в процес на установяване. Припомняме, че първоначалните съмнения са, че пожарът е причинен от туристи, които са палили огън.

В края на миналата седмица в Кюстендилска област са възникнали още 17 пожара.
Пожарът, възникнал в с. Боровец, община Кочериново, в изоставена къща е угасен от 2 противопожарни екипа на РСПБЗН – Рила, сградата с 50 кв.м разгъната площ е унищожена, спасени са 3 намиращи се наблизо сгради. Причините за възникването на този пожар са в процес на установяване от РУ Рила.

Пожарът, който възникна в края на миналата седмица в землището на с. Богослов, унищожи дървена барака, оградни колове, 20 овощни дръвчета, 15 лозници. Той обхвана площ от 20 дка. Беше угасен от 2 противопожарни екипа на РСПБЗН – Кюстендил, спасени са 5 къщи и 60 дка смесена гора, няма пострадали хора. В рамките на започнато досъдебно производство ще се изясняват причините за възникването на пожара.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети