22 турци избягаха в Гърция, молейки за убежище

DenNews.bg
16.09.2019
размер на текста:

22 поддръжници на организацията на Фетхулах Гюлен са избягали от Турция в Гърция, молейки за убежище. Това съобщи гръцкият информационен портал Newpost, цитиран от ТАСС.
Припомняме, че Анкара обвинява "терористичната групировка фетулахистите" (FETO) в опит за преврат в Турция от юли 2016 г.
Според портала след като през август 2019 г. офицер от турските ВВС избяга на гръцки остров Калимнос в Егейско море и помоли за политическо убежище, за да се скрие от сегашната турска власт, още 22 турски граждани са стигнали до този остров.
Както бе съобщено, турците са били на кораб, акостирал на острова и веднага са се предали на гръцките власти. Те са се обявили за поддръжници на Гюлен, заявявайки, че са били принудени да напуснат Турция, опасявайки се от затвор от страна на режима на Ердоган, отбеляза порталът.
Тези хора са се опитали да получат документи за временно пребиваване в Гърция до разглеждането на заявленията за предоставяне на убежище, а след това са напуснали острова в неизвестна посока. Националната служба за информация (разузнаване и контраразузнаване) е информирана за случая, се казва в изданието.
През юли 2016 г. в Гърция избягаха осем гръцки военни с вертолет, които по твърдение на турската страна, са участвали в опита за преврат от 15 юли 2016 г. В Гърция те бяха осъдени на два месеца затвор за незаконно влизане на територията на страната.
Скоро съдът промени присъдата на условна с 3-годишен изпитателен срок и след това съдът отказа екстрадиция на военните, защото в родината си те не могат да разчитат на справедлив съд, има опасност от изтезания и смърт. През месец май 2018 г. осмината турски военни бяха освободени от ареста заради изтичане на пределно допустимия срок за задържане без присъда.

Турция обвини избягалите с вертолет военни по шест члена от наказателния кодекс, в това число и за покушение на президента на страната, опит за смяна на правителството, парламента и конституционните порядки. Те са обвинени за грабеж и увреждане на обществено имущество - заради вертолета, с който избягаха.

Миналата събота турските власти задържаха 223 военни, заподозрени за връзки с "терористичната организация на фетхулистите" (FETO). Според Reuters са издадени заповеди за арест към действащи военни на турските ВВС, ВМС и Сухопътните сили в почти 50 региона.
За връзки с ФЕТО в Турция са осъдени хиляди души, десетки хиляди са останали без работа в държавните структури. Сред осъдените, обвинените и заподозрените са висши офицери, представители на медиите, предприемачи.
Припомняме, че след потушения опит за преврат през юли 2016 година, Анкара уволни стотици хиляди турци на всякакви позиции. Много от тях бяха изправени пред съда.
Извънредното положение бе наложено и удължавано няколко пъти, а след това чрез законодателни стъпки бе въведена президентска държава.
Според Турция, Гюлен стои зад преврата, а организацията му има клонове в целия свят. Източник: news.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети