Полиция ще пази децата преди и след училище през новата учебна година

DenNews.bg
16.09.2019
размер на текста:

Засилено ще бъде полицейското присъствие при откриването на новата учебна година в област Кюстендил.
Направени са графици, чрез които ще се осигури дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Полицаите ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и техните придружители. Ще бъде проведена и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ – 23 – 29 септември, тогава ще бъде обявена и Седмица за превенция на детската пътна безопасност.
Предстои да бъдат изготвени и графиците за посещенията на полицейски служители за изнасяне на беседи в часовете на класа.

През новата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект, преди и в края на учебните часове.
Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца.
Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия.

За да се избегнат рискови ситуации и да се гарантира сигурността на децата са установени контакти с училищните и местни власти и са набелязани мерки за безопасност.
С представителите на общините/кметствата са направени прегледи на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, на безопасността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове.
Извършват се охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини, с директорите им се обсъждат мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година.
Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления.

 

От началото на годината до 11 септември 2019 г. на територията на област Кюстендил са регистрирани общо 63 тежки катастрофи, с 8 убити и 71 ранени граждани.
За същия период на миналата година произшествията са били 47, с 5 убити и 54 ранени граждани. Сред пострадалите е 1 дете, което е било пътник в автомобил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети