Хеликоптер се включи в гасенето на пожара над Рилския манастир, огъня вече е обхванал 5 декара

DenNews.bg
14.09.2019
размер на текста:

Хеликоптер се включи в гасенето на пожара над Рилския манастир, в района на Сухото езеро. Помощта по въздух е поискана към 12 часа по обяд, обясни за DenNews.bg кметът на Рила Георги Кабзималски. За съжаление се е наложило хеликоптерът да пълни вода от яз. Дяково, тъй като в момента изравнителят на ВЕЦ Рила е празен. Това е довело до забавяне на облитанията над пожара, но утре гасенето по въздух ще продължи.
В момента Кабзималски е във ВЕЦ Рила, където е започнало пълнене на изравнителя. „Очаквам, че утре сутринта ще имаме ниво на водата, което да позволи на хеликоптера да пълни от тук, а не да лети до яз. Дяково. В 9 часа гасенето по въздух ще продължи“, обясни кметът на Рила.
Както съобщихме, пожарът гори в труднодостъпна местност в района на Сухото езеро на около 2000 метра надморска височина. Последните данни са, че огънят се е развил на 5 декара, като гори клек, хвойна, занофит и ниска растителност, предимно суха. Гасенето се затруднява от това, че огънят се прехвърля по кореновата система на високопланинските храсти.
„Докато се гаси тялото на клека и занофита, в следващия момент излиза огън на 5-7 метра. Това затруднява гасенето, а и означава, че групите трябва да бъдат внимателни“, обясни още Кабзималски.
Овладян е северният фронт на пожара. Припомняме, че първоначално гореше територия от един декар.
В гасенето участват пожарникари от Рила, Кюстендил и Дупница, горски от Югозападно горско стопанство, служители на Природен парк „Рилски манастир“ и Национален парк „Рила“.
През нощта гасенето ще бъде преустановено, като на място ще останат само дежурни.
Гасенето става на ръка-с лопати и преносими пръскачки. За да стигнат до мястото на пожара групите вървят пеш час и половина по туристически пътеки от Кирилова поляна.

За момента няма искане за включване на доброволци в гасенето на пожара. „Ако трябват допълнителни сили, най-вероятно това ще бъде казано утре. За момента от пожарната не са поискали доброволци“, уточни Кабзималски.

Към момента няма опасност огънят да обхване горските масиви, тъй като пожарът се развива на висока надморска височина. Това обаче не означава, че няма щети за природата. В района се срещат няколко вида ендемични защитени растения, като жълта тинтява, жълт планински крем, мраморен дебелец. Районът е дома на защитената дива коза и няколко вида защитени влечуги, които се срещат само там.

Припомняме, че първоначалните данни са, че пожарът е причинен от туристи, които са палили огън.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети