Отнемат разрешителното на Феникс Дупница заради пожара на АМ "Струма"

DenNews.bg
13.09.2019
размер на текста:

 Отнемат разрешителното на фирмата за отпадъци, виновна за пожара под АМ "Струма". Това стана ясно от отговора на екоминистъра Нено Димов по време на парламентарния контрол.

Фирмата има разрешително и може да извършва дейности по предварително третиране на отпадък и съхранение на отпадъци. От 2018 до август тази година РИОСВ - Перник е направила пет проверки на дружеството.

Установено е през март 2018, че не се води отчетност и фирмата е глобена с 2000 лева. По-натам пак е имало нарушения и съответно санкции.

През май 2019 е извършена планова проверка и е установено съхранение на отпадъци на неразрешено за това място. На дружеството е дадено предписание за преместване и почистване на всички отпадъци извън площадката.

Димов обясни, че законът дава право да се започне процедурата за отнемане на разрешителното.

Голям пожар в пункта доведе до увреждането на самото съоръжение, вследствие на което магистралата беше затворена.

На 14 август Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара. След това от АПИ съобщиха, че ще проверяват и други сметища под мостове заради пожара край Дупница.

На 19 август стана ясно, че с две обвинения и гаранция от 5000 лв. се е сдобил собственикът на пункта за вторични суровини, който изгоря под виадукта на магистрала "Струма.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети