16 дупничани се присъединиха към делото срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

DenNews.bg
13.09.2019
размер на текста:

16 граждани на Дупница попълниха декларации за присъединяване към жалбата на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“, с която се иска съдът да отмени разрешителното, даващо право на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори до 96 тона отпадъци на ден. Това стана на среща с граждани и експерти на екологичните организации, която се проведе вчера вечерта в Дупница.

Припомняме, че първото заседание по делото е насрочено за 14 часа на 24 септември в Административен съд-Кюстендил. Тогава адвокат Станка Черкезова-Калайджиева ще внесе заявленията на гражданите за присъединяването им към делото като заинтересована страна и съдът трябва да прецени дали 16-те дупничани ще бъдат конституирани като страна.

Около 20 дупничани дойдоха на срещата, на която експертите обясниха рисковете от горенето на отпадъци в остарялата въглищна централа, която започна да гори отпадъци още миналата година, а от април месец вече има комплексно разрешително, което узаконява този процес. Припомняме, че експертите обясниха, че горенето на отпадъци става без никакви инвестиции за обновяване на горивните инсталации, така че те да бъдат пригодени към горене на отпадъци.

А на срещата стана ясно, че такова „животно“ –съвместно горене на въглища и отпадъци няма никъде.


Да, има централи за изгаряне на отпадъци, има и въглищни централи, включително остарели като българските, в страните от ЕС, но съвместно горене на въглища и отпадъци няма никъде, отговориха експертите на въпроси от страна на гражданите.

А те не скриха разочарованието си, че въпреки масовото негодувание в социалните мрежи, по улици и кафенета, само малцина преминаха от приказки към действия.

„Вижте ни! Това ли сме гражданите от 30 000 община? Чувствам се неудобно, че вие идвате да ни помогнете, а излиза, че хората не ги интересува какво се случва, не ги интересува какъв въздух дишат децата им“, обърна се една от присъстващите към експертите и подаде сигнал, че в последните седмици в крайните квартали на Дупница се усеща силна задушлива миризма, но след 20 часа.

„Аз живея на края на града, виждам и комините на теца и градското сметище. Усещам задимяването и от двете места, но мога визуално да преценя от къде идва то. В последните седмици вечер, след 20 часа, не само се усеща, но и се вижда задимяване, особено над кв. „Ценеви“ и то идва от теца. Явно горенето става вечер, когато чиновниците по институциите вече са по домовете си и ние реално няма към кого да се обърнем. Затваряме прозорци и врати и се надяваме вятъра да се обърне“, посочи още дупничанката.

Експертите обаче обясниха, че при всеки такъв случай, дори и да не сме сигурни, че има влошаване на чистотата на въздуха, а само усещаме неприятна и задушлива миризма можем и трябва да подадем сигнал на зеления телефон на екоминистерството, който е денонощен: тел. 0887 08 84 40.
„Гражданите не са длъжни, а и няма как сами да преценят има ли надвишаване на норми и има ли замърсяване, затова дори и да имате само съмнения, че има замърсяване, като усещате мирис или задимяване и запрашаване, се обадете на денонощния телефон. Това трябва, трябва силен граждански ангажимент и натиск над институциите, за да постигнем прозрачност и ангажираност от страна на отговорните институции“, обясни Меглена Антонова от „Грийнпийс“.

Някои от присъстващите изказаха мнение, че са нужни по-крайни мерки, като протести, включително пред екоминистерството в София.

Експертите обаче обясниха, че това е решение на местните хора, но най-важното в момента е да се мине законовата процедура за отмяна на комплексното разрешително за горене на отпадъци. „Многократно ние от двете организации сме правили акции и протести в София, включително и за горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ (б.а. DenNews.bg е писал за тези акции). Да, и това е начин, но в момента е важно да опитаме да спечелим съдебното дело. Ние сме изпратили становища, ние сме жалбоподателите, вие, гражданите, сте заинтересована страна, като така няма да има финансов ангажимент за вас, като плащане на съдебни такси и евентуално разноски. Трябва да действаме заедно, защото чистият въздух е едно от основните човешки права и ние трябва да го защитим“, посочи и Петко Цветков от „Грийнпийс“.

Присъстващите обърнаха фокуса на срещата и към друг проблем – горящото сметище над жк „Бистрица“, което бе закрито, но все още не е ясно кога ще бъде рекултивирано.

„Това е част от огромния проблем с отпадъците, но ние сме готови да дойдем на специална среща по тази тема. Случващото се в цялата страна- горенето на отпадъци в централите и горенето на сметищата, показват, че имаме огромен проблем с политиката за отпадъците и е нужно да започнем да изискваме от управляващите дългосрочни решения, а не действия на парче и мерки по спешност. Мерките по спешност не решават нищо. Виждате какво стана с ТЕЦ „Перник“. Нужна е цялостна промяна, която включва силно застъпване на разделното събиране на отпадъците и последващо рециклиране, нужно е широко навлизане на компостирането за биологичните отпадъци. Замислете се как изглежда вашата кофа за боклук, ако извадим от нея отпадъците, годни за рециклиране и растителните отпадъци, ще остане минимално количество боклук. Само това минимално количество ще бъде предназначено за депониране на депо“, обясни Данита Заричинова от „За Земята“. А темата за депонирането насочи вниманието към друг огромен проблем, който е част от горенето на отпадъци в централите, но някак остава на заден план. А това е фактът, че след

изгарянето на отпадъците в централите, остава количество пепел и отпадъчен материал, които няма как да се изпарят, а остават да бъдат складирани на площадки в т.нар. сгуроотвали,


а в ТЕЦ „Бобов дол“ вече изграждан нов такъв, най-вероятно за да приеме пепелта от отпадъците.


„А е възможно тази пепел да е радиоактивна“, посочи Антонова.

На срещата бе поставен въпросът и за поведението на институциите, което позволява частните интереси да се поставят над обществените интереси и здравето на гражданите.

„Не са луди мутрите, дето вилнеят, виновни е държавата, дето им позволява. Не знам до колко сме способни да се противопоставим като граждани на случващото се, но не е нормално България да приема отпадъците на Италия и не знам си още кой и тук да става боклукчийската кофа на Европа“, посочи един от присъстващите.

Всъщност на срещата за кратко се появи и служител на ТЕЦ „Бобов дол“, като не се представи за такъв. Неговият въпрос беше каква е разликата между това, че гори сметището на Дупница и се горят отпадъци е теца. След бурна реакция от страна на присъстващите, че разлика има, защото сметището не гори нарочно и все някога ще бъде рекултивирано, а горенето на отпадъци в централата е печалбарство, той напусна срещата.

На въпрос от присъстващите дали не е най-добре държавата да забрани вноса на отпадъци от чужбина, Петко Цветков обясни, че сме част от свободния пазар и такава мярка трудно би могла да бъде приложена. Той посочи, че работеща мярка би била налагането на такса за горене на отпадъци,


тъй като в момента снабдяването с отпадъци не е разход за централите, а двойна печалба. „Един път те получават пари, за това, че вземат боклука, втори път получават пари от енергията, която ще произведат. Така миньорите и добива на въглища, които са сериозен разход, излизат от уравнението и остава само печалба“, посочи той.


Припомнете си още по темата ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети