България с един ВУЗ на 1001+ позиция в класацията за най-добрите университети в света

DenNews.bg
12.09.2019
размер на текста:

България е представена от един университет, СУ „Климент Охридски“, в тазгодишната класация за най-добрите университети в света. Родният ВУЗ е извън първите 1000 позиции, които не се отбелязват с конкретно място в класацията, а се отбелязва само, че са 1001+.

В мащабно изследване се взимат предвид характеристики като качеството на преподаване, обемът и репутацията на направените изследвания, честотата на цитирания на изследванията в научни трудове и международните връзки на университетите.

На първо място за четвърта поредна година е класиран британският университет Оксфорд. Но в класацията отново доминират университетите от САЩ, като 7 от първите 10 висши училища са американски. На второ място след Оксфорд е класиран Калифорнийският технологичен институт, а на трето е друга вековна британска институция - университетът на Кеймбридж.
Като тенденция се отбелязва, че университетите в Азия се изкачват в класацията, особено висшите училища в Япония и Китай. Едни от най-прогресиращите в подреждането университети са тези в Иран.
Класацията се прави между 1300 висши училища в 92 държави.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети