Великобритания дава 2 г. за реализация на чуждестранните студенти

DenNews.bg
12.09.2019
размер на текста:

Студентите от чужбина ще могат да останат във Великобритания, търсейки работа в продължение на две години максимум след завършването на образованието си. Това гласят нови правила, обявени от британското правителство, съобщава "Ройтерс".
Съгласно действащите правила, въведени от бившия премиер Тереза Мей, когато тя беше министър на вътрешните работи, студентите можеха да останат само четири месеца, след като завършат образованието си.
"Важният принос на международните студенти за нашата страна и университетите е както културен, така и икономически. Тяхното присъствие е от полза за Великобритания", изтъкна образователният министър Гавин Уилямсън в изявление.
"Нашите университети процъфтяват като отворени глобални институции. Въвеждането на рамка за завършилите висше образование гарантира, че престижният ни сектор на висшето образование ще продължи да привлича най-добрите таланти от цял свят към глобална Великобритания", допълни Уилямсън.
Правителството подчерта, че новите възможности за завършилите висше образование ще дадат възможност на студентите да работят или да търсят работа на всяко ниво на умения. След това те биха могли да преминат към работна виза за квалифицирана работна ръка, ако намерят работа, която отговаря на изискванията.
Няма да има ограничение на броя на студентите, които могат да кандидатстват за оставане в страната, допълниха от правителството. Годишно във Великобритания учат около 450 000 международни студенти.
Програмата ще се прилага за онези, които започват бакалавърско ниво или по-горно ниво от следващата година по който и да е предмет в "доверен британски университет или доставчик на висше образование, който има доказан опит в поддържането на имиграционните проверки".
"Време е. Трябваше да се отмени тази глупава политика преди години. Великобритания винаги трябва да бъде отворена за най-добрите таланти от целия свят", коментира финансовият министър Саджид Джавид в "Туитър".
С опасения във връзка с нивата на имиграцията, основен двигател зад решението на британците през 2016 г. за излизане от Европейския съюз, този ход не беше приветстван от всички.
Мigration Watch, която провежда кампания за по-малко имиграция, посочи, че това е "ретроградна стъпка", която ще доведе до пребиваване на чуждестранни студенти във Великобритания за извършване на нискоквалифицирана работа.
"Правителството изглежда само излиза с идеи как да увеличи имиграцията", подчертаха от неправителствената организация и допълниха: "Нашите университети привличат рекорден брой студенти от чужбина. Не е необходимо да обезценявате учебната виза, като я превръщате в заден вход за работа тук."

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети