600 000 души отново по улиците за независимостта на Каталуния

DenNews.bg
12.09.2019
размер на текста:

Около 600 000 привърженици на независима Каталуния излязоха на протест само няколко седмици преди старта на делото за сепаратизъм срещу каталунските регионални лидери.
Част от участниците в митинг опитаха да разкъсат полицейския кордон пред местния парламент в Барселона, предаде БГНЕС. Протестиращите срещу властта в Мадрид демонстранти запалиха испански знамена и се опитаха да прескочат оградите пред сградата на народното събрание. Полицията ги отблъсна и след това ги изведе от парка, в който се намира парламента.
Протестът бе организиран на годишнината от падането на Барселона под властта на Испания-11 септември 1714 година.

Броят на участниците беше значително по-малък, отколкото по време на миналогодишната проява. Причина за това е разцеплението между сепаратистите, които спорят с какви методи да се продължи борбата за независимост.
Припомняме, че миналата седмица Каталуния предупреди Испания да не разпалва с присъди сепаратистките настроения. Това заяви лидерът Ким Тора на конференция в Мадрид.
Очаква се през октомври съдът в Мадрид да се произнесе по делото срещу 12-те регионални лидери.
Прокуратурата иска за тях присъди между 7 и 25 години, по обвиненията за сепаратизъм, подбуждане към бунт на населението, както и за незаконно присвояване на държавни средства.
Делото е за ролята им в организирането на референдума от 2017 година и бунтовете след него.

Според Тора обаче осъдителни присъди ще означават опасност от ново надигане на вълни от недоволни.
За него такива присъди са незаконни и ще подкопаят демокрацията в Кралството.
Противниците на отделянето на Каталуния от Испания са повече от поддръжниците за независимост на региона, стана ясно през юли от данни на Центъра за изучаване на общественото мнение към местното правителство.

Испания е пред поредна политическа криза, след като има вероятност страната да проведе четвърти парламентарни избори за период от 4 години.
Ако до края на месеца не бъде постигнато споразумение за коалиционен кабинет, на 10 ноември ще бъдат насрочени нови избори.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети