Издадоха 10-годишна забрана на руски олигарх да влиза в България

DenNews.bg
11.09.2019
размер на текста:

Руският олигарх Константин Малофеев има от днес издадена забрана да влиза в България за срок от 10 г. Това съобщи от парламентарната трибуна главният прокурор Сотир Цацаров. Той говори пред депутатите, след като министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев дадоха информация по разкритията в разследването за шпионаж срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов.
Заповедта на ръководителя на ДАНС от днес на практика препотвърждава забраната на Малофеев за влизане във всички страни от ЕС. Тя му е наложена през юли 2014 г. във връзка с украинската криза.
Вчера стана известно, че друг руски гражданин - пенсионираният разузнавач Леонид Решетников, е със същата ограничителна мярка.
Според прокуратурата лидерът на "Русофили" помагал на подсъдимия бивш мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев да прехвърли активи за над половин милиард към руския бизнесмен. Самият Малинов днес разказа в телевизионно интервю, че само съдействал за телевизионен проект на базата на ТВ7.


В Министерския съвет премиерът Бойко Борисов коментира, че ситуацията му напомня "времето на Майкъл Чорни и Денис Ершов". Премиерът има предвид действия на кабинета "Костов" срещу група руски граждани, осъществявали бизнес в България.

Пред депутатите Цацаров повтори изнесената вчера информация по течащото разследване и отново повтори, че Малинов е получавал задачи, а понякога и финансиране с цел прокарване на идеи, промяна на политики и геополитическа преориентация на България. След като изложи вече известните данни, Цацаров пожела и да отговори на някои от критиките по ситуацията от страна на политиците.

"Беше казано, че това е преследване за идеи, моето мнение и мнението на колегите, които работят е, че това не е преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление", заяви Цацаров.


Независимо от настоящата политическа обстановка, предстоящите местни избори и всичко друго, аз не мога да се съглася с твърдението, че това е политическа акция, която е свързана с предстоящи избори, печелене политически дивиденти, допълни главният прокурор и посочи: "Не защитавам и не обвинявам никого от политическите сили".

В отговор на съмненията, че акцията е направена именно на 9 септември, Цацаров заяви, че дали ще е девети, дали десети, "такова е наказателното производство".


Това не е атака срещу движение "Русофили", пожела да заяви на няколко пъти главният прокурор. И посочи, че отговорността е за лични действия на Малинов, а движението е било използвано от него за реализация на определени цели, които са били финансирани.


"Това разделение или опит за разделение на русофили и русофоби, както бе казано. Става дума не за това на чии чужди интереси служиш, а за това че увреждаш българските национални интереси и то в посока, която е доста различна, противоположна на тази, която и вие сте приемали и гласували в тази зала като насоки за развитие на страната", допълни още отговорите си Сотир Цацаров.
В отговор на друга критика пък отбеляза: "Бе направено искане да се представят неоспорими факти, при цялото ми уважение към това искане и автора му, неоспорими факти се представят пред съд, не пред други държавни органи, защото такава е Конституцията на страната. Ако сме започнали това разследване, ние сме с ясната отговорност, че трябва да представим неоспорими факти пред българския съд и ще се опитаме да го направим".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети