Режисиран контрапротест от роми и мъже с нацистки татуси опита да обезцени гражданския марш за правосъдие

DenNews.bg
11.09.2019
размер на текста:

Автобуси с роми и татуирани с нацистки символи млади бели мъже се събраха на едно място и с една цел-да провокират и заглушат протеста срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, провел се вчера вечерта пред Съдебната палата в София.
До напрежение и сблъсъци не се стигна, въпреки видимите опити за провокация от докараните пред палатата участници в контрапротеста.
Любопитен момент бе, че група роми, заснети от bTV, държаха плакат „Гешев е расист“, а при въпрос знаят ли какво е изписано, отговорът бе: „Гешев е радост“.

Контрапротестиращите опитваха да викат в синхрон „Гешев е закон и ред“, но мнозина от привържениците на единствения кандидат за главен прокурор го наричаха „Гешоф“. Уловен от телевизионните камери ром пък отговори на въпроса защо е пред Съдебната палата с откровеното „За Пеев“, на което последва реакция от компанията му и той се поправи-„За Гешов“, пак не уцелвайки името на прокурора.
Друга групичка контрапротестиращи държаха голям плакат с надпис "Свобода за Димитър Желязков" (Митьо Очите), а други настояваха да бъде освободен кметът на село Галиче Ценко Чоков.

Въпреки видимо режисирания контрапротест и въпреки опитите за обезценяване на гражданската позиция на протестиращите срещу кандидатурата на Иван Гешев, „Марш за правосъдие“ премина спокойно.

Над 3000 души се включиха в протеста, чиито организатор е инициативата "Правосъдие за всеки“ и който бе анонсиран още през юли, след като стана известно, че единственият кандидат за поста на Сотир Цацаров е Иван Гешев. Още тогава организацията настоя прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да оттегли единодушната си номинация и да предложи по-достоен кандидат за поста.

Протестиращите настояват за прозрачна процедура, действителен избор с повече кандидати и оттегляне на номинацията на Гешев.

Организаторите многократно призоваха протестиращите да не се поддават по никакъв начин на провокации и да избягват сблъсъци. Те се обявиха срещу опитите за политическо влияние върху съдебната власт и в защита на разделението на властите.

 

Протестът и този път бе подкрепен от гражданско сдружение "Боец" с председател Георги Георгиев, който говори пред събралите се.
Сред участниците в шествието бяха бившият правосъден министър и председател на "Демократична България" Христо Иванов, кандидатът за кмет на обединението Борислав Игнатов, както и съдията от Софийския районен съд Методи Лалов, който е в оставка от месец и в очакване да бъде освободен от поста и да оглави листата за общински съветници. Само преди дни обаче ВСС отказа да гласува оставката на Лалов, като по този начин се осуетява включването му в местните избори.

Сред присъстващите бе и друг кандидат за столичен кмет – Борис Бонев, издигнат от "Спаси София", както и журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов, който обяви, че шествието е подкрепено и от главния редактор Атанас Чобанов, който от години живее във Франция.


Граждани са категорични, че в една демократична държава трябва да има повече от един кандидат за този важен пост.
Пред Съдебната палата хората скандираха "Оставка", "Не на мафията", "Реформа" и "Гешев е позор".
От "Правосъдие за всеки" обявиха, че следващият „Марш за правосъдие“ ще се проведе в четвъртък, отново пред Съдебната палата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети