Имаме право на обезщетение при закъснение на автобус повече от 2 часа

DenNews.bg
01.09.2019
размер на текста:

 При закъснение, отменени рейсове или премаршутиране пътуващите с автобус на разстояние над 250 километра имат право на обезщетение, а в някои случаи и да се откажат от пътуването и да получат обратно парите си за билета.

За това информира Игнат Арсенов, директор "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Той уточни, че правилата важат при пътувания на територията на страната, в друга държава членка на ЕС и между държавите членки, стига да е спазено условието за минимално разстояние над 250 километра между точката на заминаване и тази на пристигане

"Когато закъснението се очаква да бъде повече от 90 минути, тогава за потребителите възникват правата на храна, напитки и нощувки до 80 евро - в зависимост от периода на изчакването. Ако закъснението е над два часа, пътниците може направо да се откажат да пътуват и да си получат парите обратно", поясни още Арсенов.

По думите му когато възникне техническа авария на самото превозно средство или друг проблем, превозвачът трябва незабавно да се погрижи за пътниците на място и да ги превози до крайната дестинация.

"Ако автобусът се развали на средата на магистралата, няма как в рамките на час компанията да достави храна и напитки, но тя трябва да осигури възможно най-скоро придвижването на пътниците до крайната дестинация. Иначе те могат да претендират допълнително парично обезщетение в размер на от 50% до 100% от цената на билета", обърна внимание Арсенов.

Обезщетението при повреден или изгубен куфар пък е в размер на до 1200 евро за единица багаж.

От КЗП уточняват, че ако чантата е загубена, пътникът ще трябва да докаже стойността на вещите, които са били в нея, тъй като в противен случай обезщетението може да бъде платено на килограм загубен багаж.

"Обикновено трябва да пазим касови бележки, които показват какво е имало вътре, кога е купено, на каква стойност", допълни Арсенов.

Когато пътниците имат проблем, възможно най-скоро да се обърнат към превозвача, като това е особено важно при багажите.

При липса на отговор от автобусната компания повече от три месеца или получаването на неудовлетворяващ такъв, пътниците следва да се обърнат към Европейския потребителски център към Комисията за защита на потребителите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети