Асоциацията на европейските журналисти с остър отговор на опитите на прокуратурата да заглушава и респектира медии

DenNews.bg
08.08.2019
размер на текста:

Опитите на прокуратурата да ограничава свободата на словото, противоречат на Конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека, както и на българското и европейското законодателство, заявяват от Асоциацията на европейските журналисти в България в своя официална позиция по повод течащата процедура за избор на Иван Гешев като главен прокурор.
Според АЕЖ атаките от страна на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, прокуратурата и Асоциацията на прокурорите към критични към процедурата медии са "опасен опит за налагане на цензура", който застрашава демокрацията в страната.
От организацията припомнят, че в позицията на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от вчера се призовава за "добронамерен тон" и " повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор".

От АЕЖ обаче са на мнение, че има дълбоко неразбиране от страна на прокуратурата за ролята на журналистиката и за философията на демократичното устройство на държавата като цяло.
Едно демократично общество е невъзможно, както без разделение на властите, така и без критични медии, които държат отговорни представителите и на трите власти, категорични са те.
Според тях заблуждението на членовете на прокурорската колегия се дължи на представата, която им е създала изкривената медийна среда в страната. Това, че медийни групи, близки до властта, непрестанно величаят силните на деня, громят всички техни критици и единственият начин представител на управлението да попадне под критиката им, е ако загуби позиции, не означава, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт, посочват в позицията си АЕЖ.

Те са убедени, че започването на медийни разследвания във връзка с кадровата политика в прокуратурата е оправдано предвид факта, че важна държавна позиция, като тази на главния прокурор, ще бъде заета без елемент на състезателност.


От АЕЖ остро осъждат заплашителните реакции от страна на прокуратурата и призовават членовете на прокурорската колегия на ВСС да преразгледат решението си за номинация на настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев, както и да гарантират процедура, основана на състезателност.
Асоциацията дори предлага да организира специални обучения за прокурори по медийна грамотност чрез модули, с които участниците да се запознаят с ролята на медиите.
Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.
Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.
От "Демократична България" поискаха оставката на Гешев след неговото изказване, че не одобрява разделението на изпълнителната, съдебната и законодателната власт. В същото интервю Гешев заяви: "Ние нямаме никакви притеснения да повдигнем обвинения на който и да е, независимо към кой олигархичен кръг принадлежи, ако има доказателства."

Три дни след номинацията на Гешев пред сградата на ВСС стотици граждани протестираха с искането да бъде оттеглена кандидатурата му за главен прокурор. Дни по-късно се проведе втори многохиляден протест.

Междувременно от Камарата на следователите излязоха с декларация, че подкрепя номинацията на Иван Гешев.

От "Правосъдие за всеки" също проведоха протест пред Съдебната палата с искане за отмяна на номинацията на Гешев и промяна в процедурата за избор на нов главен прокурор. Хиляди извикаха: "Гешев е позор!" Миналата седмица пред ВСС се проведе протест, организиран от "Демократична България" срещу неговата номинация.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети