Има задържан за убийството на 77-годишния поклонник, удушен на път за Рилския манастир

DenNews.bg
06.08.2019
размер на текста:

Заподозрян за убийството на 77-годишния участник в поклонническия поход „Светият път“ Коста Янков, който бе удушен на път за Рилския манастир, е арестуван на граничен пункт в Хърватия.
Припомняме, че тялото на Коста Янков- доайен на туризма и ултрамаратонец, бе намерено на 28 юли около 9 ч край пътя между Горна Диканя и село Дрен.
Разследващите, които бяха категорични, че възрастният мъж е бил убит на друго място и след това преместен в канавка край пътя, са успели да разкрият престъплението за дни. Заподозреният е 46-годишен мъж от Софийско.
"Издадохме европейска заповед за арест. Очаквахме, че мъжът е в Италия, тъй като е бил предупреден от роднини, но е задържан на граничен пункт в Хърватия. Подготвяме необходимите документи за екстрадиция. Те вече са изпратени за превод и легализация и ще очакваме решението на хърватския съд", уточни говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Николай Цветков
Той обясни пред Dir.bg, че къщата в село Дрен, където всъщност е убит бай Коста, е на майката на извършителя. Във фаталната сутрин възрастният мъж питал хора от селото за църквата, но заради намаленото си зрение се объркал и влязъл в имота на убиеца, който въпреки ранния час е бил под въздействие на алкохол.
"46-годишният мъж се нахвърлил над Коста Янков, като крещял, че възрастният мъж е изплашил майка му и 10-годишната му дъщеря. Пребил го е жестоко. След това с колата на съсед изхвърлили тялото край пътя", допълни Николай Цветков.
По думите му, съседът не е подал сигнал в полицията. Пред разследващите мъжът обяснил, че се е уплашил, че убиецът ще ликвидира и него, тъй като е свидетел. Той добавил, че е запазил вещите на бай Коста, не е мил колата си и не я чистил. Прокуратурата няма да повдига обвинение срещу мъжа, който ще е основен свидетел по делото срещу убиеца.
Все още няма яснота защо извършителят е свалил дрехите на Коста Янков, но се предполага, че така е мислел, че прикрива следите си. Няма данни убиецът да страда от психично заболяване, каза още от Окръжната прокуратура в Перник.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети