Лекари спасиха 11-годишно момиче, загубило 3 литра кръв след инцидент

DenNews.bg
29.08.2019
размер на текста:

Лекари от Бургас спасиха живота на 11-годишно момиче, изгубило 3 литра кръв след битов инцидент-стъкло пада върху крака на детето и прерязва главните бедрени артерия и вена. Спасен е и крака на момичето.
Тежката операция на детето е продължила пет часа. Тя е извършена от съдови хирурзи на Бургаската многопрофилна болница.
Заради изгубеното голямо количество кръв, момичето изпаднало в безсъзнание. Екип на „Спешно отделение“ е предупреден и реагира веднага, а съдовите хирурзи са извикани в болницата.
Д-р Борислав Тръпчев, д-р Христо Стефанов и анестезиологът д-р Милена Минева оперират детето, като се борят не само за неговия живот, но и да спасят крака му.
„Спасяването на живота й беше въпрос на няколко минути. Още малко забавяне щеше да е фатално. Кръвозагубата беше много голяма – около 3 литра, което е половината от кръвта в човешкото тяло. При подобна кръвозагуба в организма могат да настъпят необратими промени, затова трябва да се действа бързо. Никога не бива човек, загубил много кръв, да чака вкъщи, да не търси лекарска помощ. Целта на операцията беше да съхраним крака, да избегнем ампутация. Успяхме да зашием артерията, да възстановим кръвотока. Беше трудно, продължително, но се радваме, че усилията ни не са били напразни“, разказва д-р Тръпчев.
Родителите на момичето са изключително признателни за професионализма, бързата реакция и готовността на лекарите. „Ние сме изключително щастливи и благодарим на всички екипи за точността, бързината и професионализма при спасяването на нашата дъщеря Наталия. Абсолютно всички – от линейката, до всички служители на УМБАЛ Бургас, действаха точно и професионално“, казва благодарният баща Пламен Люцканов. Наталия вече е в дома си, където лечението и рехабилитацията продължават. Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети