В НАП не виждат своя вина за теча на личните данни, ще обжалват глобата от 5,1 млн. лв.

DenNews.bg
29.08.2019
размер на текста:

Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), е оспорен в законовия 3-дневен срок, съобщиха от приходната агенция. Наказателното постановление, с което комисията налага санкция от 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.

От НАП обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело. Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство.

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от НАП. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.


Припомняме, след като се разбра, че са изтекли личните данни на над 5 млн. български граждани заради неопазена база данни, директорът на НАП Галя Димитровазаяви, че взела тежко решение да не прекратява отпуската си.
Два дни по-късно - 31 юли, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че от НАП иска решения, а не оставки.
Въпреки уверенията му бяха уволнени двама от шефовете на компютърни отдели.

Припомняме, през април 2018 година данъчни служители протестираха срещу масовите съкращения в "Оперативен контрол". Тогава протестиращите данъчни поискаха оставката на министър Горанов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети