Акцията по чистене на АПИ под опожарената магистрала в Дупница много шум за нищо ли е?

DenNews.bg
28.08.2019
размер на текста:

Показното чистене на отпадъците, натрупани под моста на магистрала „Струма“ край Дупница, което от Агенция Пътна инфраструктура извършиха пред камерите и фотоапаратите на регионални и национални медии в петък, май се оказва просто много шум за нищо.


Въпреки че шефът на АПИ Георги Терзийски, който бе в Дупница в петък, обясни, че отпадъците вече са натоварени на камиони на поддържащи фирми и ще бъдат извозени, след като агенцията получи разрешение за транспортирането и депонирането им, това не се е случило.


Разчистването, което бе разпоредено на АПИ с предписание от РИОСВ-Перник, май се оказва прелокализиране на купчините отпадъци чрез преместването им от земите, за които агенцията е отговорна (под моста и два метра встрани от съоръжението) на земите, стопанисвани от Община Дупница.

Загадка остава защо в петък от агенцията твърдяха, че ще изпълнят разчистването с вдигането и транспортирането на отпадъка до депо, като това дори бе разиграно пред камерите.

В отговор на наши въпроси от пресцентъра на АПИ казват: „Агенция „Пътна инфраструктура“ е предала на собственика на „Феникс Дупница“ ООД всички незаконно струпани отпадъци под моста“.

 

Припомняме, че DenNews.bg получи видеа, на които се вижда, че камион, за когото подателите на видеата казват, че е от техниката използвана в акцията за почистване на АПИ, изсипва отпадъци в близост до основите на моста на магистралата. (От пресцентъра не отговарят дали този камион е от акцията им или не). А в петък на място личеше, че върху терените, които бяха засегнати от пожара, има купчини „свеж“ отпадък, което даде повод за съмнения, включително и у представители на Община Дупница, че от АПИ са изблъскали отпадъците от пространството под моста на общинските земи.


Т.нар. „предаване“ на отпадъците е станало по документи вчера, 27 август, пет дни, след акцията по почистване, след като в понеделник DenNews.bg изпрати официални въпроси до АПИ за това с колко курса и къде са извозени отпадъците, които агенцията трябваше да разчисти. Във въпросите ни имаше и питане за това може ли да получим документи от разрешителните, с които е станало извозването и обемите на отпадъците, както и протокол за приема им на депо.

“Предаването“ е станало вчера, вторник, като от Областно пътно управление-Кюстендил са връчили за подпис на управителя на „Феникс-Дупница“ констативен протокол, че „материалите, които се намираха под съоръжението са премахнати и извозени от фирма „Феникс-Дупница“ със съдействието на фирма „Мегаинвест Холд“ след възлагане от ОПУ-Кюстендил“.
Протоколът е базиран на заповед на директора на ОПУ-Кюстендил от 26 август, понеделник.

На „Феникс-Дупница“ обаче не е възлагано чрез договор или писмо да извози този отпадък, нито в дните преди акцията по почистване на АПИ, нито след това.


DenNews.bg не можа да се свърже с „Мегаинвест Холд“ на посочения на фирмения сайт телефон.
Припомняме обаче, че „Мегаинвест Холд“ (преди Пътно поддържане-Дупница) е една от фирмите, ангажирани с пътно поддържане в област Кюстендил.
Припомняме, че по закон транспортирането на отпадък е специфична дейност, за която не само се иска лиценз за фирмата, която го извършва, но и разрешително за всеки камион, извозващ отпадък.
Докато получим отговор, може да направим предположението, че от замесените в сагата към момента единствено „Феникс-Дупница“ са могли да извозят боклуците, разчистени в акцията на АПИ, но това не им е възлагано и не е извършено в дните след петък, т.е. може да се направи логическото предположение, че отпадъкът, който АПИ трябваше да разчисти все още е на място, но вече е на терените, стопанисвани от Община Дупница.

Припомняме, че от „Феникс-Дупница“ обясниха, че в дните след пожара са разчиствали и извозили изгорели отпадъци от общинските терени от страната на платното на магистралата в посока Кулата, като пет камиона са правили по 1-2 курса на ден в продължение на седмица.

 

 


В понеделник DenNews.bg изпрати няколко въпроса до АПИ:

Бихме желали да получим информация за това кога и къде са транспортирани отпадъците, разчистени от АПИ от пространството под моста на АМ "Струма" край Дупница в петък.

Кога беше получено разрешение за извършване на транспортирането и с какви разрешителни е станало това (във връзка с изискването всеки камион, превозващ отпадък да разполага с разрешително за тази дейност).


Въпросите ни са във връзка с видеа, които ни бяха изпратени и на който се вижда, че камион (за когото се твърди, че е от камионите от акцията по почистване на АПИ) изсипва натоварени отпадъци в близост до моста на магистралата.

Каква документация може да ни бъде предоставена във връзка с количеството събран отпадък, колко курса са извършени и къде са приети отпадъците.
 

 

Ето официалния отговор от пресцентъра:

 

Уважаеми колеги,
В отговор на Вашите въпроси, свързани с почистването на пространството под моста на АМ „Струма“ край Дупница Ви информираме, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е предала на собственика на „Феникс Дупница“ ООД всички незаконно струпани отпадъци под моста при 62-ри километър. Констатациите на компетентните органи са, че материалите, разположени неправомерно на терена, собственост на Пътната агенция - проектното съоръжение плюс два метра встрани от него, са на преработвателното предприятие.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети