НСИ отчете спад на туристите по родното Черноморие, единствено румънците запазват интерес

DenNews.bg
28.08.2019
размер на текста:

И Националният статистически институт (НСИ) попари всякакви вяли опити на министъра на туризма и на подопечните ѝ да обяснят как този летен сезон не е катастрофа. Според данните, през юли идващите в България чужди туристи са намалели, като тенденцията се запазва от юни. На фона на скъпотията, презастрояването и честите скандали с лошо обслужване не е чудно, че чуждите летовници и екскурзианти в България са с над 6% по-малко от юли 2018 година. Много е показателно, че и все повече българи изневеряват на родните курорти и предпочитат да отдъхват в Турция и Гърция, коментира в. "Сега".
Интересът на чужденците към България се топи, като особено осезаем е отливът на руснаците - те са с почти 16% по-малко в сравнение с юли 2018 година. Негативната тенденция е обхванала и гостите от ЕС - те са намалели с над 5 на сто спрямо предишния юли. България губи туристите от Германия, Полша, Чехия, Гърция, като сривът е от порядъка на 12-14%, показват данните на НСИ за юли.
Най-верни на българските курорти, природа и забележителности остават румънците, за които статистиката отчита 314 хиляди посещения през юли, което е с 6% повече от резултата преди година.
В същото време руските гости през юли са наброявали само 115 хиляди.
Любопитно е, че дори украинците са били повече - статистиката отчита над 127 хиляди посетители оттам.
Припомняме, че под туризъм НСИ води всякакъв вид пътувания - почивка, екскурзия, командировка, гостуване на роднини или приятели, учение, лечение, участие в състезание и пр. Числата разкриват, че екскурзиантите и летовниците у нас намаляват, а растат пътуванията по служба. Данните за броя на пътуванията на граждани от ЕС са оценки на базата на информация от МВР и от летищата. Данните за влезлите у нас граждани на страни извън ЕС се получават директно от МВР. Информацията за целите на пътуванията се събира чрез редовна извадкова анкета, която НСИ провежда всеки месец сред български и чужди граждани, преминаващи през граничните пунктове на страната Като цяло посещенията на чужденци у нас през юли са били малко над 2 милиона, или с 3,2% по-малко от юли 2018 година. Но спадът специално при гостуванията с цел почивка и екскурзия е двойно по-голям - 6,2%. А командировките и другите пътувания са с леко увеличение.
На този фон в. "24 часа" коментира, че пътуванията на българи в чужбина бележат рекорд. Пътуванията през юли са 779,5 хиляди, което е исторически връх. Само 39,7% от тях обаче са с цел "почивка или екскурзия", а най-много български граждани пътуват към Турция, Гърция, Германия, Румъния, Сърбия и Северна Македония и други близки дестинации. Сред почиващите най-предпочитаната чужда дестинация е съседна Гърция. Източник: actualno,com

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети