Феникс са извозвали по 15 камиона на ден след пожара, а къде АПИ дяна своя дял от отпадъците?

DenNews.bg
26.08.2019
размер на текста:

От „Феникс-Дупница“ са извозвали по 10-15 камиона на ден след пожара, избухнал на 13 август и нанесъл щети на моста на магистрала „Струма“ край Дупница. Това обясниха от фирмата за вторични суровини днес.
Извозването на изгорелите отпадъци е ставала с пет камиона, които са правили по няколко курса до депото в Костинброд.
Къде обаче е боклукът, натоварен на шест камиона при почистването от страна на АПИ? Отговор на този въпрос очакваме от агенцията. Припомняме, че лично шефът на АПИ Георги Терзийски бе в Дупница в петък и обясни, че се чака разрешение камионите да изпълнят курс, като към онзи момент той не знаеше за къде и кога ще бъде получено такова разрешение. Затова, докато журналистите бяха на място, камионите стояха строени в редица в близост до магистралата

 

 

DenNews.bg получи любопитни видеа. Според подателите, на тях се вижда как един от камионите, използвани в акцията по почистване, която Агенция пътна инфраструктура проведе в четвъртък и петък, изсипва боклука отново на място. Единствената разлика е, че отпадъците не се стоварват под самия мост и на два метра от съоръжението, която територия по закон е отговорност на АПИ, а в близост, т.е. на терен, временно стопанисван от Община Дупница.

 

ВИДЕО 1    ВИДЕО 2

Камионът изсипал отпадъци до голямата купчина от блистери, намираща се от страната на платното на магистралата в посока София. Чакаме АПИ да ни отговори дали камионът е техен.

Както писахме още в петък, ясно се виждаше, че на територия, която бе опожарена-от страната на платното в посока Кулата, което понесе значителни щети, има натрупани нови количества отпадъци, което даде повод за съмнения, че част от боклука от пространството под моста е просто изтласкано в общинските терени, а не е събрано и насочено за извозване.

Тези отпадъци са се появли в петък. Пожарът бе оставил само пепелища, които са разчистени от фирмата. 

 

DenNews.bg изпрати въпросите си до пресцентъра на АПИ. Питаме кога и къде са транспортирани отпадъците, разчистени от АПИ от пространството под моста на АМ "Струма" край Дупница. Кога беше получено разрешение за извършване на транспортирането и с какви разрешителни е станало това (във връзка с изискването всеки камион, превозващ отпадък да разполага с разрешително за тази дейност).
Питаме и каква документация може да ни бъде предоставена във връзка с количеството събран отпадък, колко курса са извършени и къде са приети отпадъците.
DenNews.bg изпрати въпросите си в 10:15 часа днес. Към този момент нямаме отговор. Ще го публикуваме веднага след получаването му.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети