Проверяват хотел в Слънчев бряг заради починалите от легионерска болест британци

DenNews.bg
26.08.2019
размер на текста:

Проверяват хотела в Слънчев бряг, в който на почивка са били двамата британци, починали от легионерска болест след завръщането си у дома. Министерството на туризма ще проведе инспекция заедно с Агенцията по храните, Здравната инспекция и Комисията за защита на потребителите.
Според медийни публикации в два британски вестника двамата мъже са се заразили именно в България. В началото на миналата седмица два от най-популярните британски таблоиди - The Sun и The Mirror, обявиха, че почивката на нашето Черноморие е причина за смъртта на 43-годишния Джон Коуън и на 75-годишния Брайън Тейлър.
Нашите здравни власти обаче обясниха, че подобни бактерии могат да се открият на всяко място със застояла вода - включително неизползвани няколко дни чешми и душове.
Легионерската болест обикновено се проявява като тежка пневмония. За последната година в Европа са заболели над 11 000 души, а случаите у нас са били по-малко от 10.
От Министерството на здравеопазването вече обявиха, че пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс "Слънчев бряг" преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.
В случай на съмнение за Легионерска болест на територията на страната, Регионалните здравни инспекции издават предписания с конкретни противоепидемични мерки (в това число да се извършва механично почистване на съоръженията и водоснабдителните системи и климатичните инсталации; да се извършва дезинфекция чрез хиперхлориране; да се провежда дезинфекция чрез "термален" шок - с повишена температура на водата 70-80 градуса С; перманентно да се поддържат високи стойности на топлата вода и т. н.)

Съгласно правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални.


Припомняме, че преди повече от месец директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяви, че у нас има регистрирани случаи на легионерска болест.
Тогава той посъветва, когато отидем на хотел и ползваме стаи, които отдавна не са ползвани, първо да източим водата в банята и чак тогава да се къпем. „Важно е да не присъстваме, когато водата се източва, да бъде включена вентилацията, защото легионерската болест е пневмония, която се предава от аерозол при къпане в хотелска баня", обясни проф. Кантарджиев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети