Случилото се с пожара под АМ „Струма“ е нищо на фона на екологичната бомба, която се готви с депото в Джерман

DenNews.bg
26.08.2019
размер на текста:

„Случилото се тук е малко на фона на екологичната бомба, която се готви с депото в Джерман“, това каза Даниела Борисова от инициативния комитет срещу строежа на регионален център за битови отпадъци в Джерман, по повод пожара от 13 август под моста на магистрала „Струма“ край Дупница. Борисова дойде на днешния протест на работниците и служителите на фирмата за вторични суровини „Феникс-Дупница“, за да напомни, че от инициативния комитет многократно за сигнализирали институциите за трасето на магистралата.


„Магистралата въобще не трябваше да мине от тази страна, а от другата. Многократно сме сигнализирали Агенция Пътна инфраструктура, Министерство на околната среда и водите и РИОСВ-Перник, но внимание не бе обърнато на нито едно от нашите искания. Този пожар е показателен за това, което ще се случи на терена, определен за регионално депото, който е свлачищен терен. Това ще бъде направо екологична бомба. При едно свлачище всичко ще отиде в реката и магистралата, а Джерман ще бъде тотално закрит“, обясни Борисова.

Тя обясни, че в Джерман са раздвоени за случващото се с „Феникс-Дупница“: „Има хора, които обвиняват Илиев, има и хора, които го подкрепят. Това сметище е извън неговия терен. Аз съм тук от 10-15 г. и това сметище си е тук със сигурност, няма как да се скрие. А има и хора, които казват, че това сметище от 30 г. е тук“.

Борисова обясни, че инициативният комитет подготвя молебен за началото на месец септември.
„Ще направим молебен на мястото, където трябва да бъде изградено депото. Знаете, че там има изграден параклис, който не беше засегнат от огъня, дори не беше опушен. Може да кажем, че Господ пази терена, пък ние искаме да съсипем природата“, посочи тя.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети