Дадоха срок на АПИ и Община Дупница да разчистят отпадъците на Феникс от своите терени

DenNews.bg
22.08.2019
размер на текста:

РИОСВ-Перник е издала предписания на Община Дупница и Агенция Пътна инфраструктура за отстраняване на отпадъците под моста на магистрала „Струма“ край Дупница и близките терени, които не са собственост на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“.
Както писахме, пожар, възникнал в складирани под моста отпадъци на 13 август, нанесе значителни щети на пътното съоръжение.
Даденият на АПИ срок за разчистване на терените, попадащи в сервитута на магистрата, е 2 септември.
Община Дупница пък има срок до 19 септември да разчисти общинските терени, заети от вторичните суровини на фирмата на Кольо Илиев. От общината обясниха, че това са терени от остатъчния поземлен фонд по чл. 19, т.е. селскостопански земи, които не са заявени от собствениците им за връщане на собствеността или тя все още не е уредена.

Както вече съобщихме, РИОСВ предприе процедура за отнемане на лиценза на „Феникс Дупница“.
При последната проверка на място на 23 май, експертите от РИОСВ са установили незаконно депониране на отпадъци на мястото под виадукта на автомагистрала “Струма”, поради което е издаден констативен протокол и предписание те да бъдат преместени и почистени до 31 юли. Предписанието обаче не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта - за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъците.

 

От АПИ ще обявят резултатите от проведените тестове за устойчивостта на засегнатия от пожара мост утре.
Най-добрият сценарий е идната седмица да бъде отворено едното платно, това в посока Благоевград-София. Значително по-големи са щетите по северното платно, това в посока София-Благоевград, затова и най-вероятно отварянето му ще се забави още, вероятно няколко месеца.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети