Арестуваха шефката на спецпрокуратурата в Северна Македония

DenNews.bg
22.08.2019
размер на текста:

Шефката на специализираната прокуратура в Северна Македония е арестувана, след като името й бе замесено в сериозен скандал, съобщава "Радио Свободна Европа".
Главният прокурор Любомир Йовески обяви пред журналисти, че на 21 август Катица Янева е била задържана по подозрение в "злоупотреба със служебно положение", като предишния ден е била разпитвана в продължение на четири часа.
Янева отрече да е извършила каквито и да е неправомерни действия и обяви, че "не чувства никаква вина".
По-късно съдът в Скопие реши да остави Янева в ареста още 30 дни, докато тече разследването.
Миналия месец Янева подаде оставка от поста ръководител на спецпрокуратурата заради твърдения, че е взела подкуп от бизнесмен, разследван от колегите й за корупция. Тя обаче трябваше да остане на поста си до момента, в който бъде назначен нов спецпрокурор.
Скандалът избухва в момент, в който Северна Македония се подготвяше да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Очакваше се те започнат през октомври.
Всичко започва през юли, когато бизнесменът Боян Йовановски и предполагаемият му съучастник Зоран Милевски са арестувани по подозрение в изнудване.
Йовановски и Милевски са обвинени, че са взели 1.5 милиона евро от Орце Камчев, като срещу това му обещали да му помогнат да получи по-лека присъда по дело, водено срещу него. Те му обяснили, че имат влияние върху Катица Янева.

По-рано този месец италианският вестник "La Verita" публикува записи на разговори между Камчев и Йовановски, в които може да бъде чут и гласът на Янева. Спецпрокурорката тогава обяви, че разговорът им няма връзка със случая на Орце Камчев.
Скандалът разтърси правителството заради името на премиера Зоран Заев, което също бе споменато в записаните разговори.
Заев, който преди време обеща да изкорени корупцията, отрече категорично да има нещо общо с групичката на тримата.
Припомняме, че Специалната прокуратура бе създадена през 2015 г. с цел да разследва престъпления по висшите етажи на държавата. Реформите в съдебната система и борбата с корупцията са ключово изискване за всички страни, които се стремят да се присъединят към Европейския съюз.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети