Случаи на салмонелоза и хепатит С в област Кюстендил

DenNews.bg
21.08.2019
размер на текста:

По един случай на салмонелоза и хепатит С са регистрирани през последната седмица в областта, отчитат от Регионалната здравна-инспекция.

Заразяването със салмонелоза става при консумация на хранителни продукти от животински произход, замърсени със салмонелозни бактерии. Обикновено това са храни, които са съхранявани неправилно или не са преминали през достатъчно дълга термична обработка. Човек обаче няма как да установи, че яде заразена храна, тъй като салмонелите не променят нито вкуса, нито мириса й.

Салмонелозата може да бъде причинена и от лоша хигиена, затова, когато готвите задължително трябва да работите с чисти ръце и висока хигиена.

Болестта започва внезапно с треска, висока температура, гадене, повръщане и стомашно-чревно разстройство. Болният има остра болка в корема, главоболие и изпитва остра мускулна треска.
Заразяването с хепатит C става основно по кръвен път чрез венозна употреба на наркотици, чрез нестерилно медицинско оборудване и кръвопреливане. Болестта често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до цироза.

През последните седем дни с област Кюстендил са регистрирани и 11 случая на ентероколит и два на ротавирусен гастроентерит.

Добрата новина е, че се отчита спад на заболяемостта от варицела. Новите случаи през последната седмица за 5, спрямо 12 за предходните седем дни.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети