София и Скопие с общо обещание за по-бързо изграждане на скоростния път Гюешево-Кюстендил-Дупница

DenNews.bg
21.08.2019
размер на текста:

Изграждането на Коридор№8, пътната връзка Гюешево-Кюстендил-Дупница, бе основен момент в срещата на регионалния министър Петя Аврамова и министъра на местното самоуправление на Северна Македония Горан Милевски. Двамата подписаха в Скопие Меморандум за разбирателство между двете министерства.
По време на срещата беше подчертана ангажираността на двете страни за реализацията на проектите, които ще подобрят свързаността в региона с фокус върху Коридор №8, както и трансграничното сътрудничество.
Аврамова подчерта, че от особена важност е ускоряването на трансевропейския Коридор №8, който е най-късата връзка между Адриатика и Черно море.
„До момента България е направила немалко за реализацията му чрез изграждането на автомагистрала „Тракия“, в процес на строителство е и „Струма". Сега пред нас стои предизвикателството за търсене на възможности за реализация на скоростния път Дупница-Кюстендил-Гюешево. Нашето желание е двете столици - София и Скопие, да бъдат свързани с хубава магистрала, както и с бърза железница. Работи се и по отношение на изграждането на нов ГКПП „Клепало“, който ще подобри икономическите връзки“, отбеляза Аврамова.
През 2018 г. със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ бе извършен превантивен ремонт на приблизително 20 км от третокласния път Струмяни – Раздол – граница Република Северна Македония. За останалите 8,8 км се търси финансова възможност за проектиране и строителство.

Подписаният между двамата министри Меморандумът ще разшири възможностите за партньорство и обмяна на опит в регионалната политика, местното самоуправление, трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и изграждане на стратегическа инфраструктура.

Двете страни се ангажират да осъществяват срещи по въпросите от взаимен интерес. Ще се организират също обучения, семинари, експертни работни групи и ще се извършва регулярен обмен на информация. За целта се създава съвместна работна група.

Преди церемонията двете делегации се срещнаха с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. По време на срещата беше подчертана ангажираността на двете страни за реализацията на проектите, които ще подобрят свързаността в региона с фокус върху Коридор №8, както и трансграничното сътрудничество със средства от фондовете на Европейския съюз.

Аврамова отбеляза и напредъка по програмата за трансгранично сътрудничество с Република Северна Македония. Вече са приключили 48 проекта на обща стойност над 10 милиона евро. В изпълнение са нови 17 договора за 5 млн. лв. в областта на опазването на околната среда, изменението на климата, подобряване проходимостта на реките, защита на местното население от наводнения и пожари, защита на културното наследство, развитието на туризма и др.

Министърът отбеляза, че през следващите години страната ни ще разполага с повече средства за пътна инфраструктура, защото в процес на изграждане е електронна система за събиране на пътни такси за преминаване по републиканската мрежа.

Към 13 август водачи с регистрационни номера от Република Северна Македония са купили 85 000 е-винетки на обща стойност над 2 млн. лв., което нарежда страната на пето място по продажби на чуждестранни водачи, като най-бързият и удобен начин за плащане на електронните винетки е през интернет. Преди тях са Румъния, Турция, Германия и Гърция.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети