Италия даде земя на бедстващите от 19 дни на кораба „Оупън армс“ мигранти

DenNews.bg
21.08.2019
размер на текста:

Близо 100 мигранти от кораба "Оупън армс", който стоеше от 19 дни край италианския остров Лампедуза, слязоха на брега, предаде Би Би Си.
Това стана със заповед на италиански прокурор, който постанови евакуация на хората от плавателния съд.
Мигрантите - предимно от африкански страни, бяха приветствани от активисти, които ги аплодираха и скандираха "добре дошли".
По-рано на брега слязоха 27 непълнолетни, които се намираха на кораба без придружители.
От испанската благотворителна организация собственик на кораба, заявиха, че сега хората ще могат да получат лечение на място.
Прокурорът Луиджи Патронаджо във вторник лично посети кораба, след което обяви решението си за евакуиране на хората и задържане на плавателния съд. Той не се съобрази със заповедта на вътрешния министър Матео Салвини да не се допускат до пристанищата на страната кораби с мигранти.
"Ако някой смята, че може да ме сплаши с поредната жалба и иска да доведе нещата до съд, много греши", написа Салвини във Фейсбук.
По-рано беше съобщено, че Испания е изпратила военен кораб, за да вземе бежанците. Тревога будеше здравословното им състояние и невъзможността на получат лечение заради забраната да слязат на брега.
Корабът "Дързост" ще потегли днес в 17 ч. и ще пътува три дни до Лампедуза, където ще ескортира кораба на "Оупън армс" до пристанището на Палма де Майорка", се казва в изявление на правителство.
Италианският министър Салвини настоява, че решаването на проблема е отговорност на Испания.
"Испанска НПО, испански кораб, испанско пристанище: така би следвало да бъде", каза той.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети