Наказват НАП с глоба от няколко милиона лева за теча на лични данни

DenNews.bg
21.08.2019
размер на текста:

Глоба от няколко милиона лева ще наложи Комисията за защита на личните данни на Националната агенция по приходите заради изтичането на данните на около 5 млн. българи, съобщава в. "Сега".
Проверката на комисията вече е приключила. Очаква се до петък на НАП да бъде връчен актът за установяване на административното нарушение, заяви председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.
Той поясни, че агенцията по приходите има срок от три дена, в който да предостави своите възражения срещу санкциите.
След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а НАП ще има възможност да го обжалва в съда.
"В четвъртък ще обявим глобата. Няма да е малък размерът, ще е милиони левове" - коментира Караджов.
Той уточни, че за подобен пропуск в сигурността законът предвижда глоби до 20 милиона лева. Конкретната преценка ще е според случая и ще бъде пропорционална на него.
Караджов допълни, че за подобен теч на лични данни друга глоба, освен максималната, би била изненадваща.
В Закона за защита на личните данни е записано, че събраните суми от наложени от Комисията имуществени санкции постъпват по нейния бюджет.
Проверката на КЗЛД отне около месец и констатира незаконосъобразен достъп и разпространение на личните данни на български граждани. Вече е установено колко точно са засегнатите физически лица, колко са чужденци и колко са под 18 години. Караджов отказа да съобщи повече информация, тъй като актът все още не е връчен на НАП.

Засега не е ясно кога ще бъде събрана глобата от НАП. Едната възможност е част от сумата да бъде платена веднага, а останалата да бъде взета от бюджета им за догодина.
Огромната глоба е прецедент, за който няма описан конкретен механизъм.
Припомняме, че на 15 юли 2019 г. стана ясно, че има изтичане на данни от системата на НАП след хакерска атака.
Два дни на 20-годишния Кристиян Бойков беше повдигнато обвинение за киберпрестъпление.
Заподозреният Криситян Бойкво отрече да е извършил атаката срещу приходната агенция. От прокуратурата обаче заявиха, че нямат съмнение, че именно той е отговорен за атаката.
От НАП успокоиха, че няма нужда 4 млн. души да сменят личните си карти след кибератаката.
На 25 юли прокуратурата повдигна обвинения за хакерската атака в НАП на трима души-Кристиян Бойков, изпълнителният директор на фирмата Георги Янков и собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров. Обвинението е за тероризъм.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети