Над 13 тона негодни храни са унищожени от БАБХ само за юли

DenNews.bg
20.08.2019
размер на текста:

13 677 килограма и 86 литра храни от животински и неживотински произход са насочени за унищожаване от инспекторите от „Контрол по храните” към областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) през месец юли, съобщиха от агенцията.
Храните са конфискувани от производствени обекти, складове, магазини и заведения за обществено хранене. Някои от иззетите продукти са били неправилно съхранявани, некоректно етикетирани и с изтекъл срок на годност, а други - без здравна и идентификационна маркировка.
Изземването на храните е в резултат на плановия и извън планов официален контрол през месец юли. За периода са извършени общо 13 622 проверки в цялата страна и са съставени 186 акта за установяване на административни нарушения. Спряна е дейността на дванадесет обекта поради констатирани несъответствия. Издадени са 932 предписания.
Най-често констатираните нарушения са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни и некоректно етикетирани храни.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети