Уволниха шефа на затворите в САЩ заради смъртта на милиардер зад решетките

DenNews.bg
20.08.2019
размер на текста:

Директорът на Федералното бюро на затворите в САЩ Хю Хъруиз е отстранен от поста. Това съобщи министърът на правосъдието Уилям Бар.
По-рано Бар изрази тревога заради "сериозни нередности" в нюйоркския федерален затвор, където финансистът Джефри Епстийн, обвинен в трафик на деца с цел сексуална експлоатация, беше открит мъртъв на 10 август. Миналата седмица аутопсия установи, че той се е самоубил чрез обесване.
Министерството на правосъдието е подложено на политически натиск от Конгреса заради смъртта на Епстийн, след като се надигна обществено възмущение, че затворническите власти не са могли да осигурят изправянето на финансиста пред съда.
Бар каза, че ще назначи Катлийн Хок Сойър на мястото на Хъруиз, който се премества на друга длъжност във ФБЗ. Сойър е оглавявала ФБЗ от 1992 до 2003 г.
Назначаването на ръководител на ФБЗ не изисква утвърждаване от Сената.


Междувременно стана ясно, че Епстийн е имал състояние от 578 милиона долара и два дни преди да умре в ареста, е вкарал парите в тръст. Тръстът няма посочени бенефициенти, което прави по-трудно за потенциалните му жертви да получат парични компенсации, ако успеят посмъртно да осъдят наследниците му, информира БГНЕС.
Парите си милиардерът е прехвърлил чрез ново завещание, заведено пред съответните институции на Вирджинските острови, където Епстийн притежаваше частен остров. В завещанието пише, че всичките му средства се прехвърлят в "Тръст 1953", без да се уточнява кой е негов бенефициент. В завещанието се казва, че Джефри Епстийн има над 56,5 милиона долара в брой, акции за над 300 милиона, както и фиксиран доход от над 14 милиона. Освен това той е посочил шест луксозни имота, включително апартаменти в Ню Йорк, Маями и Париж, както и повече от 18 милиона долара в "авиационни активи, автомобили и лодки".
Джефри Епстийн вече беше осъден през 2008 година, защото плащал на непълнолетни момичета да му правят масажи. Тогава присъдата му беше само 13 месеца, след като стана ясно, че е сключил сделка с тогавашния щатски прокурор на Флорида.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети